Zeytinyağı ölüm riskini azaltıyor! 30 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı

Zeytinyağı, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de biliniyor. Zengin E vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde, kalp sağlığını koruyucu, kolesterol seviyelerini düzenleyici ve anti-inflamatuar özelliklere sahip. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ve cilt sağlığına olan katkıları da göz ardı edilemez. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, zeytinyağı tüketimi ile demansa bağlı ölüm riskinin azalması arasında umut verici bir bağlantı buldu.

Zeytinyağı ölüm riskini azaltıyor! 30 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı
Yayınlanma:

Zeytinyağı, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de biliniyor. Zengin E vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde, kalp sağlığını koruyucu, kolesterol seviyelerini düzenleyici ve anti-inflamatuar özelliklere sahip. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ve cilt sağlığına olan katkıları da göz ardı edilemez. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, zeytinyağı tüketimi ile demansa bağlı ölüm riskinin azalması arasında umut verici bir bağlantı buldu.

GÜNDE 7 GRAM ZEYTİNYAĞI HAYAT KURTARIYOR

Araştırmada; günde 7 gramdan fazla zeytinyağı tüketen katılımcıların demansa bağlı ölüm riski, nadiren veya hiç tüketmeyenlere kıyasla %28 daha düşük çıktı. Margarin veya mayonez yerine zeytinyağı kullanmanın, demans kaynaklı ölüm riskini %8 ila %14 oranında azaltma ile ilişkili olduğu da bulgular arasında yer aldı. Çalışma ayrıca, sadece kalp sağlığı için değil beyin sağlığı için de zeytin ve diğer bitkisel yağları savunan beslenme önerilerinin önemini ortaya çıkardı.

zeytinyagi1.jpg

30 YILLIK ARAŞTIRMA

Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından neredeyse 30 yıl süren yeni bir çalışma, zeytinyağı tüketimi ile demans kaynaklı ölüm riski arasındaki ümit verici bağlantıyı ortaya koydu. Çalışma, 92.000'den fazla erkek ve kadın sağlık çalışanından oluşan iki kohortu 28 yıl boyunca gözlemledi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 65'i kadındı. Katılımcıların 4,751'i çalışma süresi boyunca demans nedeniyle öldü. Araştırmacılar, günde yedi gramdan fazla zeytinyağı tüketen bireylerin, nadiren veya hiç tüketmeyenlere kıyasla demans kaynaklı ölüm riskinin yüzde 28 daha düşük olduğunu buldular.

İŞLENMİŞ YAĞLARDA OLUMSUZ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI

Araştırma, Akdeniz diyetinin temelini oluşturan zeytinyağını diğer yağlarla değiştirmemenin potansiyel faydalarını vurguladı. Araştırma ekibi, günde 5 gram margarin veya mayonez yerine zeytinyağı kullanmanın demans kaynaklı ölüm riskinde yüzde 8 ila yüzde 14 oranında düşüş sağladığını buldu. Dikkat çekici bir şekilde, katılımcılar tereyağı veya diğer bitkisel yağları zeytinyağı ile değiştirdiğinde bu fayda görülmedi, bu da zeytinyağına özgü koruyucu bir etki olduğuna ortaya çıkardı.

"Zeytinyağındaki bazı antioksidan bileşikler kan-beyin bariyerini geçebilir ve potansiyel olarak beyin üzerinde doğrudan bir etki yaratabilir. Ayrıca, zeytinyağının kalp sağlığını destekleyerek beyin sağlığı üzerinde dolaylı bir etkisi de olabilir."

Araştırmacılar, bu bulguların ne kadar çığır açıcı göründüğünü vurgulayarak, zeytinyağı tüketiminin demans kaynaklı ölüm riskini azaltmak için pratik bir diyet stratejisi olarak hizmet edebileceğini öne sürüyorlar. Araştırma ekibi, margarin ve mayonez gibi işlenmiş yağlar yerine “zeytinyağını tercih etmenin” güvenli bir seçim olduğunu ve ölümcül demans riskini azaltabileceğinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.