YKS’de başarı için starateji ve taktikler
Yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Adaylar bütün bir yıl süresince elinden geleni yapıp uzun bir sınav maratonun daha sonuna geldi. Sınav arifesi dediğimiz bu günlerde adayların zihinlerinde “Son gün konu çalışmalı mıyım?” “Çalışmaya hangi gün son vermeliyim?” “Son günde de deneme çözmeli miyim yoksa son günü nasıl planlamalıyım?” gibi sorular yer almakta. Sınava hazırlık sürecini başarı ile yürüten adaylar, sınav maratonu öncesinde motivasyonlarını yüksek tutmak ve tüm performanslarını sınava yansıtmak için, sınav öncesi belirledikleri sınav stratejisi ve taktikleriyle sınav sürecini taçlandırmak istiyor. Sınavlar için genel geçer taktiklerden öte bireysel olarak kendimize yazdığımız strateji reçeteleri sınavın adayların için daha verimli geçmesi sağlıyor.
Başarı için sınav taktik ve stratejilerinin doğru şekilde ilerlemesinin ilk adımı adayların sınava yüklemiş oldukları olumsuz duygu ve düşüncelerden uzak durmasıdır.
Çoğu defa duyduğumuz klişe olan adaylar arasında dillendirilen “Bu yıl sınav zor mu olur veya matematikte mantık soruları çok zaman alacak ve ben sınavda zamanı 165 dakikada ve 180 dakikada yetiştiremeyeceğim gibi kaygıları kenara bırakmalıyız. Yine sınava girdiğimde bildiğim tüm konuları unutuyorum, hiçbir şey hatırlamıyorum gibi aklımızın bir kenarını kemiren negatif düşüncelerden kurtulup bireysel stratejilerimize odaklanmalıyız.
Hadi gelin şimdi sınav öncesi sıkça sorulan sorulara cevaplar arayalım.
Son haftada konu çalışmalı mıyım?
Bu soruya açık ve net cevap veriyorum. Yeni bir konuya son hafta veya son bir gün çalışmak bilgi karmaşasına neden olup ve bizi strese sokacaktır. Fakat daha önce çalıştığımız ve “kapsül notlar” oluşturduğunuz bilgi depolarına mutlaka başvurun. Çünkü kapsül notlar bakmak bilgimizi tazeleyecektir, sınava kendimizden daha emin olarak girmemizi sağlayacaktır.
YKS ‘de çıkmış sorulara mutlaka göz atılmalıyız
ÖSYM’nin yapmış olduğu YKS’de konu dağılımları belli yıllarda ufak değişiklik göstersede genel tabloya baktığımızda temel konular ile ilgili soruların değişmediğini görürüz. Bu nedenle ÖSYM’nin daha önce yapmış olduğu üniversiteye giriş sınav soruları mutlaka sınava girmeden önce incelenmek, soruları analiz etmek, soruları çözmek bizler için yararlı olacaktır. Özelikle adayların zorlandığı konulardan çıkan sorular önemsenmelidir. Bu sorular bizler için “altın değerindeki” sorulardır. Bizleri ön sıralara taşır, kendi performansımıza fark atmamızı sağlar. Sınavın son 1 haftası veya son 10 günü TYT AYT deneme çözümüne ağırlık verilmelidir. Sınav arifesinde farklı kaynaklardan ve farklı zorluk derecesinden çözülecek olan TYT ve AYT denemeleri çok önemsiyorum çünkü sınav netlerimiz için ipucu niteliğindedir, Her YKS sonrası gözlemlerim sınava girmeden önce çözülen son denemelerin ortalaması sınav netlerimizin ortalamasına yıkındır.
Tüm adaylara sınavda başarılar diliyorum.