ASO Başkanı Ardıç hem ekonomiyi değerlendirdi hem de müjdeyi verdi!

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, yüksek enflasyon ve ticari kredi kısıtlamalarının sanayicileri zor durumda bıraktığını belirterek, “Limitlerin yeniden gözden geçirilerek revize edilmesi, biz sanayicilerin nakit ihtiyacına bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır.” dedi.

ASO Başkanı Ardıç hem ekonomiyi değerlendirdi hem de müjdeyi verdi!
Yayınlanma:
Güncelleme:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Sanayi Odasının nisan ayı meclis toplantısında önemli açıklamalar gerçekleştiren Başkan Seyit Ardıç, “Krediye ulaşmanın zor olduğu bu dönemde, vergi borçlarının ertelenmesi ya da taksitlendirilmesi, reel sektörün üretime devam edebilmesi ve ayakta kalabilmesi için hayati öneme sahiptir.” diye konuştu.

Ardıç, enflasyon düzeltme işlemlerinin 31 Aralık 2023 bilançolarında uygulandığı gibi 2024 yılı geçici vergi dönemlerinde de vergisiz olarak uygulanmasının, ülke ekonomisi açısından faydalı olacağını belirtti.

“ÜRETİME LİDERLİK EDENLER VİZE KUYRUKLUKLARINDA BEKLETİLİYOR”

Vize sorununun finansman sorununun önüne geçtiğini vurgulayan Ardıç, “Ülkemize yeni ihracat ve yatırım imkânları sağlamak için uğraş verirken, üretimde liderlik edenler vize kuyruklarında bekletiliyor ve birçoğumuz da maalesef vize alamıyor. Malların serbest dolaşımı için karşılıklı imza atıyoruz, malları serbest dolaştırıyoruz, ancak bunları üreten sanayicilerimiz, sınırda bekletiliyor. Bu uygulama biz sanayiciler için 'tarife dışı engel' halini almıştır. Bizler iş insanıyız bu şekilde vize sorunu ile karşı karşıya kalmamız özellikle bu dönemde akla şayan bir durum değil. Bakın gerekirse teminat mektubu verelim devlet garantörlüğünü yapsın gerekli girişimlerde bulunarak artık bu sorun nihayetlensin.” dedi.

Yabancı yatırımların ülkeye gelmesi için beklentilerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Ardıç, “Kurumların bağımsızlığını, hukuk sisteminin üstünlüğünü teminat altına almak büyük önem arz etmektedir. Mevcut politikanın eşgüdümlü ve yapısal reformlarla da desteklenerek uygulanmasıyla birlikte ülkemize dış sermaye girişleri hızlanabilecektir. İstikrarlı kur ve düşük enflasyon ortamının oluşması uzun vadeli yabancı sermaye girişleri için kritik önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

asooo.jpg

“TÜRKİYE MİLYONLARCA DİPLOMALI İŞSİZLE DOLU”

Her gencin üniversite mezunu olmasının şart olmadığını ancak bir meslek sahibi olmasının şart olduğunu vurgulayan Ardıç, üniversiteye akademik eğitime yatkınlığı olan kişilerin gitmesi gerektiğini söyledi.

Ardıç, “Bizim eğitim sistemimizde, akademik hiçbir başarı vaat etmeyen gençlerimiz de üniversite okuyor, bir şekilde mezun da oluyor ve diplomalı işsizler ordusuna katılıyor. Milyonlarca genç, yanlış planlanmış bir eğitim sisteminde hayatlarının en az 4-5 yılını ziyan ediyor ve erken yaşta geçerli bir mesleğin sahibi olup üretici konumuna geçme şansını ne yazık ki kaybediyor. Her üniversite mezununu kalifiye eleman değildir. Üniversite sayısının artması eğitimi ve beşeri sermayeyi zenginleştirmiyor. Önemli olan üniversite sayısının değil eğitim kalitesinin artması.” şeklinde konuştu.

İşletmelerde mesleki ve teknik yetkinliğe sahip çalışan bulma sıkıntısının yaşandığını ifade eden Ardıç, şunları söyledi:

“Yeşil ve dijital dönüşümün, otomasyonun ve endüstri 4.0’ındiğer çığır açan teknolojilerinin üretimi dönüştürdüğü bir dönemdeyiz. Geleneksel bazı işlere olan talebin azaldığı, yeni bilgi ve becerilere dayalı işlere olan talebin arttırdığı günümüz dünyasında, işletmelerin değişen ihtiyaçlarıyla uyumlu ve nitelikli bir işgücünün oluşturulması gerekiyor. Beceri açığı önümüzdeki dönemde ülkemizin izleyeceği istihdam politikalarının ana ekseninde yer almalıdır. 6 milyon 663 bin kişi istihdama dâhil değil. Bu noktada mesleki eğitimin ne kadar da önemli olduğu net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Özellikle istihdama katılmayan/katılamayanlar ileride sosyolojik bir soruna dönüşecektir. Bu kesimin mesleki eğitimle hem topluma hem de ekonomiye kazandırılması gerekiyor.”

ardic.jpg

“SOSYAL YARDIM SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Başkan Ardıç, sosyal yardım sisteminin hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi, ihtiyacı olmayanların sosyal yardım çatısından çıkartılması gerektiğini belirterek, “Sosyal yardımlara kamudan ayrılan kaynak 2019’da 55 milyar lira iken 2023’te yüzde 454 aratarak, 305,9 milyar liraya yükseldi. Çalışma gücü ve yetisine sahip nüfusa yapılan sosyal yardımlar tembelliğe alıştırarak toplumun istihdamdan uzaklaşmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

"ASO ANKARA TEKNOLOJİ ÜSSÜ" İÇİN START VERİLDİ

ASO Ankara Teknoloji Üssü için harekete geçtiklerini ve 1,2 milyon metrekare alanda kurulmasının planlandığını duyuran Ardıç, “Ülkemizin ihracat katma değerini artıracak vizyon projesi ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getirecek. Ankara Teknoloji Üssü’nde Ar-Ge ve inovasyon süreçleri direkt olarak üretime yönelik yapılacak. Türkiye’nin en büyük teknoloji üssü ile ülkemizin yüksek katma değerli bir ekonomiye kavuşması için gerekli dönüşümün hızlanacağına inanıyor ve heyecanlanıyorum.” dedi.

Son olarak Ardıç, şu mesajları paylaştı: “Türkiye olarak üçüz açık veren bir ülke konumundayız. Tasarruf açığı, bütçe açığı ve dış ticaret açığı veriyoruz. Bu konulara odaklanan mevcut gerçekçi ekonomi politikalarına ek olarak kapsamlı bir ekonomik programın devreye alınması gerekiyor. Enflasyonun kontrol altına alınması, döviz kurlarının istikrarı ve kamu borçlarının sürdürülebilir bir düzeyde tutulması gibi makroekonomik göstergelerde dengenin sağlanması gerekiyor. En kısa zamanda bu olumsuzlukların bertaraf edilerek ekonomimizin yeniden istikrara kavuşacağına inanıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.