TKB bir asırı geride bıraktı

Türk Kadınlar Birliği, tarihin en önemli kilometre taşlarından birine ulaşarak 100. yılını kutluyor. Bu özel günü anlamlandırmak için düzenlenen panelde, Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Sinan Meydan, katılımcılara Türk kadınlarının mücadele dolu serüvenini ve toplumsal etkilerini anlattı.

TKB bir asırı geride bıraktı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Avukat Sema Kendirci Uğurman Türk Kadınlar Birliği’nin, Türkiye'nin ilk ve tek kadın örgütü olduğunu anımsatarak “Kuruluş tarihi 1924, bugün de 100. kuruluş yıl dönümümüzü icraat etmeye çalışıyoruz. Bu tarih herkes için çok önemlidir. Bu tarihte 1923 yılında, kadınlar önce siyasi hakların elde etmek için parti kurmak istemişler ve kurmuşlar da ama parti olarak örgütlenmesine izin verilmediği için kadınlar halk fırkası dernek olarak örgütlenmiştir” dedi.

Cumhuriyet tarihinin ilk feministi olarak bilinen Nezihe Muhiddin’in TKB’nin ilk başkanı olduğunu hatırlatan Uğurman şöyle devam etti:

Çok övünüyoruz. 100. yıla gelmiş ilk, tek ve en büyük kadın örgütü olarak ama bence bu ülkenin diğer yarı nüfusu da övünmeli. Bu bütün kadınların tarihi, bu hepimizin tarihi ve başarısı. Cumhuriyet ile birlikte 100. yıla getirmek, bu kadar büyük bu kadar geniş bu kadar etkin eşitlik ve özgürlük mücadelesine bu kadar sahip çıkan bir örgütü yüzüncü yaşına getirmiş olmakla bence bütün Türkiye övünmeli, tüm kadınlarımız övünmeli. Bu yüzden çok mutlu ve gururluyuz.

YIL BOYU ETKİNLİK YAPACAĞIZ

Türkiye'de yaygın olarak etkinliklerimiz devam ediyor. Bütün yıl boyunca etkinliğe ev sahipliği yapacak. Yıl boyunca 100 yıl etkinliği olarak Anadolu'nun her köşesinde kutlayacağız. Bugün ilk etkinliğimiz olarak Anıtkabir'i ziyaret ederek başladık. Sayın Meydan bizim tarihimizi anlatacak.

İKİ OKULUMUZ VAR

Himayemizde bir ilkokulumuz var. İlk kurucularımızdan birinin adını taşıyor. Yarın onun etkinliklerinde beraber olacağız. Şükufe Nihal'in ismini taşıyan anaokulu ve ortaokulu bizim himayemizde. Yarın ana sınıflarının, yemekhanesinin ve drama sınıflarının açılışlarını yapacağız. Öğleden sonra da Anadolu'dan gelen arkadaşlarımızla genel kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Bütün ülkeye yaygın olarak devam edeceğiz. Panel sonrası Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, kitaplarını imzalayarak katılımcılarla sohbet etti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.