1922’den 2023’e bağımsız vatan olmamızın 101. yılı kutlu olsun
Büyük Taarruz’un 101. yılını gurur ve coşkuyla kutlayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletine özgürlük ve bağımsızlık yolunda var ettiği bu destanı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim.
BÜYÜK TAARRUZ;
1-1918-1922 yılları arasındaki emperyal devletlerin topraklarımıza işgalini sona erdiren destandır.
2- Türk ordusunun, yunan ordularına karşı başlattığı en önemli taarruz olarak köprüden önceki son çıkışıdır.
3- Milli Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Ne muazzam başarıydı o!” diyerek onurlanmasına, gururlanmasına, göğsünün kabarmasına kaynak olan bir gururdur.
4- İstiklal madalyası sahibi yazar Falih Rıfkı Atay’ın “neyimiz varsa, hepsini bu başarıya borçluyuz” demesine gerekçe oluşturan büyük başarıdır.
5- Dönemin en büyük yazarı olan Velid Ebüzziya’nın Tevhidi Efkar Gazetesindeki “Ne söyleyelim?” başlıklı yazısında “büyük taarruz tarihimizin en büyük başarısıdır” değerlendirmesi en önemli başarının özetidir.
6- Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal’in 26 Ağustos 1921’de “Düşmanı Anadolu’nun Harim-İ İsmetinde (Namus Ocağında) Boğacağız” demesinden tam 1 yıl sonra sözünü saati saatine tutmasına ihsan olan bir koca yürekliliğin dosta, düşmana ispatıdır.
7- Osmanlı’nın 3. Başkent’i olan Bursa, Edirne, İstanbul zaten düşman çizmeleri altındaydı ve Yunanlıların en son kale olarak gördükleri Ankara’yı da alarak Anadolu’yu tamamen işgal etme amaçlarının büyük önderimiz ATATÜRK’ün üstün yeteneği sayesinde bu sinsi planlarının bozulduğu en büyük harekattır.
* Bu kutsal harekat; 26 Ağustos 1922’de Afyon Kocatepe’de gece saatlerin de başladı bu büyük harekat namus için, kurtuluş için, ezan için çırpınışın son halkasının son işaret fişeğiydi,
* Pencere demirinden süngü,
* Saban demirinden kılıç yapılarak çıkılan bu yolda son mermiydi,
* Devlete ödünç her evden bir fanila, her evden bir çarık toplanarak zor malzeme teminiydi,
* Zor mühimmattı,
* Yokluktan temin edilen erzaktı bütün bu zorluklara rağmen inanç vardı başlarında da ise, başarıya inanmış;
**Asil, soylu, dirayetli, üstün yetenekli Büyük Komutan MUSTAFA KEMAL vardı ki yoktan, yokluklardan yeniden var ettiği orduyu toparladı ve meclisteki muhaliflerine rağmen? Meclisi ve milleti de bu ölüm, kalım savaşına çok kısa sürede hazırlayarak başarıya odaklandı.
***Bu büyük komutanın hemen yanı başında İSMET PAŞA, FEVZİ ÇAKMAK, 1. Ordu Komutanı NURETTİN PAŞA (SAKALLI) gibi yiğit yol arkadaşları vardı. Ölmekten korkmadan çıktılar bu ulu yola ve niceleri…
* Klimalı sırça köşklerde, altın varaklı, koltuklarda, şatafatlı makamlarda oturarak değil,
* Kıl çadırlarda kuru yerlerde yatarak,
* Kuştüyü yataklarda değil mitilsiz yorganlara, yırtık battaniyelere sarılarak,
* Altın musluklu banyolarda değil, günlerce su yüzü görmeyerek,
* Kuş sütü eksik sofralarda sınırsız yemeklerle değil, kuru ekmek ve şekersiz üzüm hoşafı yiyerek, kazmayla, kürekle, tırnaklarla, yürekten samimi inanmışlıkla kazanılan Sakarya, Büyük Taarruz, Başkomutanlık Meydan, İnönü Muhabereleri, Çanakkale ile bu toprakları yeniden vatan yaptılar. Bu vatan için kanını döken, canını severek veren, onur abidemiz 57. Tümen Komutanı Albay REŞAT ÇİĞİLTEPE başta olmak üzere yırtık çarıklı erinden, yokluk içerisinde kağnılarla mühimmat taşıyan adları Fatma, Ayşe olan bu taarruzun başarılmasına unutulmaz katkılar sunan kahraman annelerimizin, bütün şehitlerimizin hizmetleri, emekleri, alın terleri…
(o kanı ve sütü bozuk keşke yunan kazansaydı diyecek kadar hezeyan içerisinde olanlara inat), kanları tertemiz olan, helal süt emmiş bu yüce insanları hatıraları önünde saygıyla eğilerek selamlarken;
***Bu kutlu günün 100. yılında (26 Ağustos 2022)’de doğan torunumuz, ailemizin uğur meleği TİLYA’mızında yaşama merhaba dediği 1. yaş gününü kutlarken;
* Ülkemize de aydınlıklar, özgürlükler ve esaretten kurtuluş getiren 26 Ağustos 1922’nin 101. yılında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve isimsiz yüzbinlerce kahramanlarımıza, şehitlerimize selam olsun, ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun…!
*Minnettarız,
*Vefalıyız,
*Duacıyız.
* Rahmet ve minnetle…
Kaynakça:
1-Büyük Taarruzda Hava Muhabereleri, Murat Bastem 2010.
2-Tarihçi Sinan Meydan’ın Sözcü ve Cumhuriyet Gazetelerindeki Yazıları
3-Tarihçi Sinan Meydan Kurtuluş’tan Kuruluşa Cumhuriyet Kitabı.
4-Fotoğraflarla Genel Kurmay Arşivi
5-Nutuk
6-Kurtuluş Destanı Ansiklopedisi Cilt-2
7-Türk İstiklal Harbi Ansiklopedisi Cilt-7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.