Polatlı'nın tarihi derinlikleri: Gordion’dan Kurtuluş Savaşı’na

Ankara’nın batısında yer alan Polatlı, tarihi zenginlikleriyle ön plana çıkan bir ilçedir. İlçenin tarihi, M.Ö. 3.000 yılına kadar uzanmakta olup, ilk yerleşimlerin bugünkü konumunda değil, antik Gordion kenti ve çevresinde başladığı bilinmektedir.

Polatlı'nın tarihi derinlikleri: Gordion’dan Kurtuluş Savaşı’na
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Bölge, Hititler ve Frigler gibi büyük uygarlıkların yanı sıra Pers İmparatorluğu, Büyük İskender, Roma ve Bizans imparatorluklarının da egemenliğinde kalmıştır. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına katılan Polatlı, stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca önemli bir yerleşim alanı olmuştur.

1716463936.jpg

Polatlı, Kurtuluş Savaşı’ndaki önemli rolüyle de hatırlanmaktadır. Sakarya Savaşı sırasında, ilçenin Çekirdeksiz, İğciler, İnler ve Toydemir köyleri civarında çatışmalar yaşanmış, Atatürk savaşı ilçenin Alagöz köyünde kurulan karargâhtan yönetmiştir. Bu karargâh, savaşın anısına müzeye dönüştürülmüştür. Yunan kuvvetlerinin Ankara’yı ele geçirme planları Sakarya Savaşı’nda başarısız olmuş ve Polatlı sınırına kadar gelen Yunan ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştır. Savaş sonrası, Türk kuvvetlerinin Başkomutanlık karargâhı Alagöz’den Polatlı’ya taşınmıştır.

1716461282.jpg

İlçenin 20 kilometre kuzeybatısında yer alan Yassıhöyük köyü, tarih açısından büyük öneme sahiptir. Sakarya Nehri'nin Porsuk Çayı ile birleştiği noktanın yakınında bulunan Gordion, Frig uygarlığının başkenti olarak bilinir. 333-334 yılları arasında Büyük İskender'in Anadolu seferinde konakladığı bu antik kent, günümüzde arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılmıştır. Gordion, 86 tümülüs, kral mezarları ve diğer kalıntılarla birlikte Polatlı’nın en önemli tarihi miraslarından biridir. Kral Midas’ın mezarının da burada bulunduğu ve "Eşek Kulaklı Midas" efsanesi ile anıldığı bilinmektedir. Polatlı'nın bu zengin tarihi, her yıl birçok turistin ilgisini çekmektedir.

images-1.jpeg

13. yüzyılda Menteşeoğulları Beyliği'ne bağlı aşiretlerin bu bölgeye yerleştiği tespit edilmiştir. Polatlı adının Farsça “Pulat” kelimesinden geldiği ve “çevik, kuvvetli” anlamına sahip olduğu düşünülmektedir.

Polatlı, hem Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü hem de kadim uygarlıkların izlerini taşıyan yapılarıyla tarihi ve kültürel bir hazine sunmaktadır.

2023 yılı sayımlarına göre Polatlı'nın nüfusu 128 bin 895 olarak belirlenmiştir.

Polatlı'ya bağlı 95 mahalle bulunmaktadır. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Polatlı Kaymakamı ise Murat Bulacak'tır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.