Bahar alerjisi kâbusu başladı…
Havada yayılan polenlerin etkisiyle ilişkili olan bahar alerjisi pek çoğumuzun kâbusu… Öyle ki birçoğumuz evden dışarı adım atacağımız zaman uzun süre düşünmek zorunda kalıyoruz. Alerjik bir bünyeye sahip olan bir kişi, polenlere maruz kaldığında vücudu, polenleri yabancı bir madde olarak algılar ve bağışıklık sistemi tepki verir. Bu tepki, bağışıklık sistemi hücrelerinin bazı maddeleri salgılamasıyla gerçekleşir. Bu maddeler, burun ve gözlerdeki kılcal damarların genişlemesine neden olur.
Alerjik hastalıkların tedavisi için genellikle burun spreyleri, göz damlaları ve alerji aşıları gibi tedaviler uygulanmaktadır. Ancak bunlar yeterli olmayabilir.
Bahar alerjisi, özellikle bahar mevsiminde ağaçlar ve çimenlerin yaydığı polenlere karşı gelişen bir alerjik reaksiyondur.
Havada bulunan polenler; buruna, göze ve boğaza yapışarak birikir. Alerjisi olan bir kişi bu polenlere maruz kaldığında ise burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma, hapşırma ve kaşıntı gibi şikâyetler ortaya çıkar.
Bahar alerjisi, sadece göz kaşıntısı ve hapşırma gibi basit belirtilerden ibaret değildir. Daha önce de bahsettiğim gibi bu durumlarda burun spreyleri, alerji aşıları ve göz damlaları yeterli olmayabilir. Tedavi edilmez veya önlem alınmazsa tekrarlayabilir. Bu da ileride sinüzit ve astım gibi durumlara yol açabilir. Peki, bahar alerjisinden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır? Tabii ki dışarı hiç çıkmamak bir çözüm değil.
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Bahar alerjisi olan insanlar, polenlerin yoğun olduğu havalarda dışarı çıktığında; kesinlikle güneş gözlüğü ve kasketli şapkalar kullanmalıdır. Eve gelindiğinde ise mutlaka kıyafetler yıkanmalı ve duş alınmalıdır. Bu gibi durumlarda düzenli olarak kullanılan ilaçlar ve doktor kontrolleri ihmal edilmemeli. İşte bahar alerjisi olan insanlar, yukarda saydığım çözüm önerileri gibi birçok önlemler alabilir.
Peki, alerjinin belirtileri tedaviye yanıt vermiyorsa…
Bahar alerjisinin belirtileri şiddetliyse ve tedaviye yanıt vermiyorsa her türlü rahatsızlık belirtisinde olduğu gibi bir sağlık uzmanına danışmak şarttır. Kulak-burun-boğaz uzmanı gibi bir doktor, semptomları değerlendirebilir ve doğru tanı koymak için gerekli incelemeleri yapabilir. Alerji testleri veya kan testleri gibi ek incelemeler de isteyebilir. Bu testler, hangi alerjenlere tepki verildiğini ve alerji türünü belirlemek için yapılır. Doğru tanı konulduktan sonra, sağlık uzmanı size uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.
Sağlıklı günler diliyorum…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.