Klimatoloji nedir?

İklim ve buna bağlı olarak gündeme gelen klimatoloji, arama motorlarına da en çok soruların başında geliyor. Peki klimataloji nedir?

Klimatoloji nedir?
Yayınlanma:

Kısaca iklim bilimi olarak söyleyebileceğimiz klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen çeşitli hava olaylarını ve yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceler. Klimatoloji üzerine çalışmalar yapan bu alanda çalışan kişilere de klimatolog denir. İklim bilimi olan Klimatoloji, Meteoroloji verilerinden de büyük oranda yararlanmaktadır.

KLİMATOLOJİ NEYİ İNCELER?

Klimatoloji, geniş bir alanda yıllar boyu görülen atmosferik olayları, hava olaylarını inceler. Meteoroloji tarafından yapılmış olan gözlemleri inceler.

Klimatolojinin verileri ve çalışma disiplini vesilesiyle 50-100 yıllık hava durumu ortalamaları alınarak dönemsel iklim koşullarına dair bilgi edinilir.

KLİMATOLOJİ HAKKINDA BAZI BİLGİLER

Klimatoloji, bir bölgenin 50-100 yıllık hava durumu verisiyle iklimin belirlenmesini sağlar.

Klimatoloji sayesinde insanların yerleşim planları da belirlenir, yol göstericidir.

Klimatolojik veriler şehircilik, tarım, endüstri, inşaat, orman, sağlık, turizm ve enerji üretimi gibi alanlarda sektörlere planlama şansı verir. Planalr klimatoloji verilerine göre şekkillenir. Ülke kaynaklarını kullanmak için de klimatoloji önemli bir rehberdir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.