Erol Tosun

Erol Tosun

Cumhuriyetin 100. Yılında Cumhuriyet Müzesi neden bedava değil?

Cumhuriyetin 100. Yılında Cumhuriyet Müzesi neden bedava değil?

Sevgili okuyucularımız; bildiğiniz gibi 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. yılı; ancak ne yazık ki Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Müzesi belirli istisnalar hariç ücretli.

Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle değil sürekli şekilde Cumhuriyet Müzesi’nin ücretsiz olması gerekmez mi?

2 çocuklu bir aile Cumhuriyet Müzesi’ni gezecek olsa 500 TL. Dünyanın birçok yerinde tarihini öğreten devletler vatandaşına ücretsiz sunarken, biz tarihini öğrenmek isteyen vatandaşımıza para karşılığı öğretiyoruz.

Sadece Cumhuriyet Müzesi değil, geçmişini öğrenmek isteyen vatandaşa Anadolu Medeniyetleri Müzesi de daha yüksek parayla girişli, anlamak mümkün değil.

Fransa Louvre Müzesi, Almanya Müttefikler Müzesi başta olmak üzere birçok müze, İngiltere British Museum Müzesi gibi Avrupa’da birçok ülkede tarihi ve ülkeleri için önem arz eden yerleri gezmek ücretsiz.

Ülkemizde ise niçin tarihini öğrenmeye çalışan vatandaşa bunu paraya tahvil ederiz bu işi anlamak ve anlamlandırmak mümkün değil.

Ülkemizde bazı istisnalara ücretsiz, ancak bu yeterli değil, istisnalara değil tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olmalı.

Tarihi önem arz eden müzelerimiz; buradan TBMM Başkanlığına ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine açık çağrımızdır; Lütfen bu yanlıştan dönülsün ve vatandaşımız tarihini, medeniyetini bedava öğrensin, bu gelecek neslimize vefa borcumuz.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk,Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkûmdur” diyerek bu sözü ile bizlere gelecek nesillerimizin tarihlerini tanımaları için yol göstermiştir. Bu nedenle; 1.TBMM (Kurtuluş Müzesi) ve 2.TBMM (Cumhuriyet Müzesi) kesinlikle ücretsiz olmalı.

Ülkemizdeki bütün okulların üniversiteler dâhil bir kampanya ile Kurtuluş ve Cumhuriyet Müzelerini, Anıtkabir, Çanakkale, Afyon Kocatepe de dâhil edilerek ücretsiz gezmeleri sağlanmalı ve okullarımızda gelecek neslimize tarihi bilinç kazandırmak mecburi ders olmalıdır.

Öğrenciler gezdikleri bu tarihi yerlerimiz ve müzelerimizle ilgili anladıklarını yazıya dökerek ölümsüzleştirmelidirler. Bundan tarih notu almalıdırlar, ülkemizde bu müzeleri ve yeniden doğuşumuza şahitlik eden tarihi yerlerimizi tanıtmak için devletimiz taşıma, yeme, içme dâhil ücretsiz “Geleceğimizin teminatı çocuklarımız başta olmak üzere her vatandaşımıza ülkemizin tarihini tanıtıyoruz” uygulaması başlatmalıdır.

Hem de amasız, fakatsız, hemen; nesillerimiz Tarihimizi, Cumhuriyetimizi, Savaşlarımızı, Yoktan Varoluşumuzu bilmiyorlar. 100 yıl önceki durumumuzdan bihaberler. Her şey tabletten ve Google’dan ibarettir zanneden milyonlarca çocuğumuz var.

Tarihimize, Cumhuriyetimize sahip çıkmanın tek ve en önemli yolu çocuklarımıza geçmişini öğretmekten geçiyor.

Haydi, Tarihi Yerlerimiz ve Kurtuluş ve Cumhuriyet Müzelerimizi Ücretsiz gezmeye ve gezdirmeye. Tüm kültür miraslarının, müzelerin bütün halkımıza ücretsiz olması ve alanında uzman devlet görevlilerimizce de içeriği zengin sunum yapılarak tanıtılmasının bir kamu hizmeti olarak verilmesini özellikle arzu ediyoruz.

muzeee.jpg

GELECEĞİMİZE GÜZEL IŞIK TUTMAK, GEÇMİŞİMİZİ TANIMAKTAN GEÇİYOR. ÜLKEMİZİN KARASABANDAN, KAĞNIDAN, KERPİÇ DAMDAN BUGÜNLERE NASIL GELDİĞİNİ ÖĞRENMEYE VE ÖĞRETMEYE AYDINLIK YARINLARIMIZ İÇİN DÜNDEN DAHA FAZLA BUGÜN İHTİYACIMIZ VAR.

UNUTMAYALIM …!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Erol Tosun Arşivi