Sevgi Ünal

Sevgi Ünal

Damak çatlatan lezzetler ve hikâyeler-2-

Damak çatlatan lezzetler ve hikâyeler-2-

Annemin elinin değdiği, pişirdiği her yemek; pasta, börek ne varsa o kadar lezzetliydi ki. Hâlâ da öyledir, mutfağı sevmemde bu büyük etken oldu diyebilirim. Komşu çocukları bile kapımızı çalardı kurabiye kokularına dayanamayıp. Ailemiz ve çevremiz geniş olduğundan misafirimiz hiç eksik olmazdı. Mutfakta Meloş’un, yani annemin yamağı da evin en büyük çocuğu 11 12 yaşlarından itibaren tabiki bendim ama yamak dediysem öyle yemek pişirmek, kek yapmak, hamur yoğurmak değil de daha çok salça getir, yağ getir, soğan kavur gibi yardımlardı bunlar:)

İleriki zamanlarda, yani evliliğimin ilk yıllarında bu küçük yardımlar o kadar işime yaradı ki daha ilk günden mutfağın matematiğini çözmüş, pratik bir şekilde ve tabii ki lezzetli her türlü yemeği yapar olmuştum. Evleneli 30 yıl oldu ama hiç unutmuyorum; evlendiğim ilk aydan yazın çıkan neredeyse tüm meyvelerden beşer kg reçel yapmıştım sanki evde çok kalabalıkmışız gibi:)

Elimin aza gitmemesi de o zamanlardan gelir. Evime Adana’dan misafir gelen teyzem buna inanamamıştı reçelleri benim yaptığıma. Hâlâ da konuşuruz. Şimdi yaptığım hiçbir reçel o gün yaptığım reçeller kadar lezzetli değil. Neden bilmiyorum artık hiçbir lezzet eskisi gibi değil ve bence hepimiz eskiyi çok arar olduk.

O yüzdendir ki geçmişi, geçmişten gelen tarifleri, anılarımızı aramızdan ayrılan sevdiklerimizi kalbimizin en üst köşesinde taşımalıyız her daim.

Acısıyla tatlısıyla yaşadığımız hayat çok kıymetli ve zamanı geriye alamıyorsak biz de an’larımızın kıymetini bilip keyif alarak yapmalıyız her ne istiyorsak, bekliyorsak bu hayattan.

Benim mutfak anılarım bitmez, zaten daha yeni başlıyoruz. Daha size anlatacak çok hikâyem var. İyi bir gözlemci olduğumu söyleyebilirim, bu yüzdendir ki heybem çok dolu. Benim ilk öğretmenim annemden öğrendiğim ama asla onun gibi yapamadığım bir tarifi sizinle paylaşmak istiyorum, umarım denersiniz

CEVİZLİ TEL KADAYIF

700 gr tel kadayıf

2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

250 gr eritilmiş tereyağı

ŞERBETİ İÇİN

3 buçuk su bardağı toz şeker

4 buçuk su bardağı su

1 dilim limon

YAPILIŞI

Kadayıfı bıçak yardımıyla irice doğruyoruz.

Erittiğimiz yağı kadayıfla buluşturup her yerine yediriyoruz, yarısını yuvarlak aliminyum tepsiye alıp iyice bastırıyoruz.

Arasına cevizimizi döküyoruz, kalan kadayıfı da üzerine serip iyice bastırıyoruz

180 derecede alt üst nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz, fırından çıkardığımız kadayıfı dilimleyip kaynatıp soğuttuğumuz şerbeti üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

Güzel ülkemin güzel insanlarına SEVGİ’yle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Sevgi Ünal Arşivi