Sevgi Ünal

Sevgi Ünal

Yöresel yemeklerin sırrı yapanın elinde gizli

Yöresel yemeklerin sırrı yapanın elinde gizli

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, kültür ve sanatta olduğu gibi yemek konusunda da oldukça zengin birikime sahip Anadolu insanı, karın doyurmanın yanında yapılan yemeklerle her zaman duygusal bir bağ kurmuş ve kendince anlam katarak kendi özgün hikâyesini ilave etmiştir.

Tıpkı yemeğin lezzetini veren tuzu, baharatı gibi. İşte tam da burada başlıyor her mutfağın kendi hikâyesi. Bizim mutfaklarımız da böyleydi. Annemin mutfağında başlayan hikâyem, evimin mutfağında kendimce deneyerek yanılarak gelişti.

Gerçi yemek yakmışlığım yoktur ama yine de çocukluğumdan bağımın, sevgimin çok güçlü olduğu büyüklerimden öğrendiğim her lezzeti kendi yorumumu katarak hâlâ yapıyorum.

Farklı kültürlerin yemeklerini denemeyi seviyorum ve durum böyle olunca zengin bir mutfak ortaya çıkıyor. Rahmetli kayınvalidemle de çok sık mutfağa girerdik, eli lezzetli bir insandı. Hani eskilerin bir lafı vardır ya ekmeği yenir suyu içilir; işte öyleydi o da.

Safiye Sultan; özellikle kendi memleketi Arnavut yemeklerini ondan öğrendim. Arnavut böreği diye bir gerçek var ki damak çatlatır, aileyi bir araya toplamak için bu böreği yapmak yeterlidir.

Tabii ki en önemli püf noktası bence şimdilerde çok da kullanılmayan davul fırındır.

Ben de kayınvalidemin fırınına hâlâ gözüm gibi bakıyorum. Bir de mişoriz tepsi pilavı var ki onun tadını ancak yiyenler bilir; yanında çok şey istemez. Pilav ve cacık harika bir ikili olur.

Hâlâ sıklıkla yapıyoruz, yine de Safiye Sultan'ın lezzeti gibi olmuyor Arnavutçada ''mish" et "oriz" ise pirinç anlamına gelmektedir.

Bizde ise büryan pilavı olarak geçer.

Bu kadar bahsetmişken mişoriz tarifi vermek isterim, umarım denersiniz.

sevgi-unal.jpg

YEMEĞİN TARİFİ

8 adet baget ya da tavuğun istediğiniz herhangi bir parçası

3 su bardağı pirinç (ıslatılmış)

2 adet kuru soğan (büyük)

Yaklaşık 600 mililitre tavuk suyu

(dikkatli ilave edin)

1 tatlı kaşığı toz biber

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

3 dolu kaşık tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

Pirinci önceden ıslatın, sonrasında yuvarlak bir fırın tepsisine ıslatıp yıkadığınız ve süzdüğünüz pirinci alın.

Küp küp doğranmış soğanı, zeytinyağı ve tereyağı ile güzelce kavurun.

İçine toz biberi ve salçayı ilave edin.

Bu karışımı tepsiye aldığınız pilavın içine ekleyin ve güzelce karıştırın. Tepsiye yayın, haşlayıp pişirdiğimiz tavukları pirincin üzerine dağıtın.

Varsa bir adet domatesi yarım ay şeklinde dilimleyin, aralara ekleyin ve 2 3 adet sivri biberi de yine aynı şekilde dilimleyip üzerine ilave edin. Kaynamış tavuk suyunu yavaş yavaş pirincin üzerine kepçe yardımıyla dökün. Suyun kararına kendiniz karar verin

İsterseniz ocağın üstünde üzerine bir tepsi kapatıp orta kısık ateşte çevire çevire pişirin.

180-200 derecede fırında pişirin.

Deneyenlere, yiyenlere afiyet olsun.

Güzel ülkemin güzel insanlarına SEVGİ’yle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Sevgi Ünal Arşivi