Av. Erdem Saylam

Av. Erdem Saylam

Dolandırıcıların yeni tuzaklarına dikkat

Dolandırıcıların yeni tuzaklarına dikkat

Sevgili anadolugazete.com.tr okuyucuları, beğeniyle takip ettiğiniz internet sitenizden hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bugün itibarıyla Büyük Anadolu Medya Grup’un kıymetli yazar kadrosuna katılmış bulunmaktayım. İnternet sitemizde yazacağım yazılar ile bir avukat olarak siz değerli okurlarımızın hukuki konular hakkında bilgilenmenizi sağlamak amacındayım.

Yazımın bu kısmında önemli iki isimden de bahsetmeden geçmek istemiyorum. Mezun olduğum Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden saygıdeğer öğretmenim, değerli üstadım Prof. Dr. Ahmet M. Kılıçoğlu’na ve onun nezdinde bütün öğretmenlerime saygılarımı sunmak istiyorum. Kendisi üniversite öğrenimim sırasında Borçlar Hukuku derslerimize girerdi. Doğrusunu söylemek de gerekirse derslerinden başarılı neticeler almak oldukça zor olurdu. Kendisi de bir dersimizde bu konu hakkında şu sözleri söylemişti: Sevgili arkadaşlar size yaptığım sınavların dolayısıyla da dersimi geçmenin zor olmasından şikâyetçi olduğunuzu tahmin edebiliyorum. Ancak bu şekilde sizi zorlamamın sebebi, ileride buradan mezun olduğunuzda ve mesleğe başladığınızda vatandaşlarımızı sizlerin ellerine emanet edecek olmamızdır. Bu nedenle de en iyi şekilde yetişmenizi ve donanımlı meslektaşlarım olmanızı istiyorum.’’ Saygıdeğer öğretmenimin bu sözleri bugüne kadar hiç aklımdan çıkmadı. Umuyorum ki hayatımın sonuna kadar da hep aklımda kalır. Saygıdeğer öğretmenimin bu sözleri nedeniyledir ki, siz kıymetli vatandaşlarımızı hukuki konularda bilinçlendirmenin bir görev olduğu düşüncesindeyim. Bu amacıma olan katkı ve desteklerinden ötürü Büyük Anadolu Medya Grup Sahibi Ali Çetin beyefendiye de teşekkürü bir borç bilirim.

GELELİM KONUMUZA…

Saygıdeğer okurlarımız, günümüz Türkiye’sinde ne yazık ki dolandırıcılık vakaları oldukça artmıştır. Bu nedenle birçok vatandaş dolandırılarak mağdur edilmektedir. Dolandırılan arasında toplumca bilinen ünlü isimler olduğu gibi; avukat, hâkim, savcı gibi bu tuzağa düşmemeleri kendilerinden en çok beklenen kişiler de bulunmaktadır. Bugünkü yazımda size son günlerde en çok rastlanılan dolandırıcılık yöntemlerinden bahsedeceğim.

  1. KİRALIK ARAÇ DOLANDIRICILIĞI

Araç ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği yollardan birisi araç kiralama şirketleridir. Bu nedenledir ki, dolandırıcılar, bu sektörü de kendilerine haksız yarar sağlama çabasına girmişlerdir. Bugün Türkiye’de herkesçe bilinen araç kiralama markalarının sahte sitelerini kuran dolandırıcılar, bununla da yetinmeyerek arama motorlarına ücret ödeyerek sitelerini en üst sıralara çıkartmaktadırlar. Öyle ki, orijinal sitelerin dahi üstünde, arama sayfasının en üstünde yer alan bu sitelere giren vatandaşlarımızdan faydalanılmaktadır. İlaveten dolandırıcı şahıslar, söz konusu bilindik markalarının ve onların mensubu olduğu şirketlerin gerçek adres, vergi levhası, telefon, mersis no vb. bilgileri de sahte sitelerin içerisinde paylaşarak inandırıcılıklarını artırmaktadırlar. Dolandırıcıların yarattığı algıya kapılan vatandaşlarımız ise sahte sitedeki talimatlar aracılığıyla WhatsApp uygulamasına yönlendirilerek dolandırıcılar ile iletişime geçiyorlar, taleplerini sunuyorlar ve araç kiralama bedeli altında ödeme yapıyorlar. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere kendilerine araç teslim edilmiyor. Zaten burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus da budur. Hiçbir araç kiralama şirketi, WhatsApp vb. uygulama aracılığıyla hizmet vermemekte, yazılı sözleşme yapmadan da araç teslim etmemektedir. Bu yöntemin en acı örneklerinden biri de, tüm ülkece hepimizi kahreden, Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği dönemde yaşanmıştır. Bu örnekte dolandırıcı, depremzede vatandaşımızın gönderdiği konumdan kendisinin depremzede olduğunu anlamakta, yüce gönüllülük yapıp depremzede vatandaşımızı dolandırmaktan vazgeçmektedir (!)

gorsel1.png

  1. CEP TELEFONLARINA GELEN, BORCUNUZ VAR HAKKINIZDA İCRA TAKİBİ BAŞLATILACAKTIR İÇERİKLİ MESAJLAR

Son dönemlerde en sık başvurulan dolandırıcılık yöntemlerinden birisi de, vatandaşların telefonlarına gönderilen kısa mesajlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıklardır. Daha önce dolandırıcılar birçok vatandaşımızı, savcı polis oldukları iddiasıyla, hesabınız terör örgütü tarafından ele geçirilmiştir söylemleriyle kandırmıştır. Bu yöntemlere bir yenisini daha ekleyen dolandırıcılar, bu sefer de, vatandaşlara olmayan borçlarına dair mesajlar yollanmakta, ödeme yapmadıkları takdirde icra takibi yapacakları tehdidinde de bulunmaktadırlar. Söz konusu kısa mesajlarında telefon numarası da belirtilmektedir. Bazı dolandırıcılar ise inandırıcılıklarını artırmak için hukukçuları dahi işlerine alet etmektedir ki, bu durum bir hukukçu olarak benim açımdan da son derece üzüntü vericidir. Bahsetmiş olduğum bu yöntem ile ben de karşılaşmış bulunmaktayım. Son bir yıl içerisinde telefonuma defalarca bu mesajlardan geldi. Kendileriyle iletişim kurduğumda, 500-600 TL civarında bedeller talep ediyorlar. İcra takiplerine dayanak yapacakları fatura vs. belgeleri istediğimde göndereceklerini söyleyip dönüş yapmıyorlar, telefonlarımı ise tekrar açmıyorlardı. Birçok vatandaşımızın, bu miktardaki paraların az nitelikte olduğu, böyle bir borcum var mı yok mu bilmiyorum ama bunun için uğraşmaya deymez” mantığıyla hareket ederek ödeme yaptıklarını tahmin edebiliyorum. Bu nedenle siz değerli vatandaşlarımdan bu tarz mesajlara itibar etmemenizi rica ediyorum.

gorsel2.png

(Bana ulaşabilirsiniz: 0 549 386 40 07)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Av. Erdem Saylam Arşivi