Av. Erdem Saylam

Av. Erdem Saylam

Zorlayıcı sebepler nedeniyle işçinin iş sözleşmesini fesih hakkı

Zorlayıcı sebepler nedeniyle işçinin iş sözleşmesini fesih hakkı

Sevgili anadolugazete.com.tr okuyucuları, bugünkü yazımda başlıktan da anladığınız üzere işçilerin iş sözleşmesini fesih haklarından bir tanesi olan zorlayıcı sebeplerden bahsederek siz kıymetli okurlarımızı bilgilendirmeye çalışacağım. Kahraman Maraş merkezli üzücü depremlerden 11 kentimiz etkilenmiş Hatay ve Kahraman Maraş başta olmak üzere bir çok şehrimiz yerle bir olmuştur. Buradan depremzede vatandaşlarımıza ulaşabiliyorsak, hayatını kaybedenler için başsağlığı, kurtulanlar için ise sabır ve acil şifalar diliyorum.

Söz konusu depremler nedeniyle hukuk dünyasında da birçok neticeler meydana gelmiştir. Aslında bugünkü yazımda bu neticelerden birisine değinmek istiyorum. Öncelikle ilgili kanun maddesini paylaşmak ve zorlayıcı sebeplerden ne anlaşılması gerektiğini tarif etmek isterim. 4857 sayılı İş Kanunumuz ’un İşçinin Haklı Nedenlerle Derhal Fesih Hakkı başlıklı 24/1. Ve Zorlayıcı Sebepler başlıklı 24/3. Maddesi şu şekildedir:

İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı

Madde 24/1: Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

III. Zorlayıcı Sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Şimdi ise zorlayıcı sebepler ifadesinden ne anlaşılması gerektiğini açıklamaya çalışacağım. Sevgili okurlarım, kanun koyucunun zorlayıcı sebep ifadesinden gayesi, savaş, seferberlik, olağanüstü hal, deprem, yangın, sel, çığ vb. doğal afetler, büyük ekonomik buhranlar vb. durumlardır. Bu gibi durumların ortaya çıkması ile iş yerleri faaliyetlerini durdurma noktasına gelebilmektedir. Bu hal ve şartlar altında kalan iş yerlerinde çalışan işçiler ise büyük bir ikilem içerisinde kalmaktadır. Kanun koyucu, işçiyi korumak ve bahsedilen ikilemden çıkartmak için düzenleme yapma yoluna gitmiştir. Yukarıda belirtilen kanun maddesinde de açıkça görüldüğü üzere, İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek bu gibi zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması halinde işçiler haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilecektir. İşçinin bu hakkını kullanırken herhangi bir ihbar süresine uyması ya da ihbarda bulunması gerekmemektedir. Ayrıca işçi bu hakkını zorlayıcı sebep ortadan kalkıncaya kadar istediği zaman da kullanabilir.

HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKKI İŞÇİNİN TAZMİNAT VB. HAKLARINI NASIL ETKİLER?

Zorlayıcı sebeple fesih hakkını kullanan işçinin tazminat haklarına halel gelip gelmediği de bu durumda büyük merak uyandırmaktadır. Fesih hakkını kullanan işçinin en az 1 yıllık kıdeminin bulunması şartıyla kıdem tazminatı hakkına bir halel gelmemektedir. İlaveten, aranan şartların oluşması halinde de fesih hakkını kullanan işçinin, Fazla Mesai, Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Ücreti, Haftalık Tatil Ücreti, Yıllık İzin Ücreti, yaşanmış ise İş Kazası Ve Meslek Hastalığından kaynaklı tazminat alacakları vb. alacaklarını talep etmesinin önünde herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

Her yazımda da bahsettiğim gibi; hukuk dünyasında hak kazanmak belirli şartların oluşmasına ve belirli usullerin yerine getirilmesine bağlıdır. Bu nedenle de her türlü hukuki uyuşmazlıklarınızda avukata danışmak, herhangi bir hak kaybına uğramamanız açısından büyük önem teşkil etmektedir.

BANA ULAŞABİLECEĞİNİZ TELEFON NUMARAM: 0549 386 4007

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Erdem Saylam Arşivi