Beyrut'ta korku hakim: İsrail saldırıları ve İHA sesleri halkı tedirgin ediyor

İsrail'in günlerdir süren yoğun hava saldırıları, Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta korku ve paniği giderek artırıyor.

Beyrut'ta korku hakim: İsrail saldırıları ve İHA sesleri halkı tedirgin ediyor
Yayınlanma:

Özellikle Lübnan'ın Dahiye bölgesinde yaşayanlar, bombardımanlar ve sürekli olarak duyulan insansız hava aracı (İHA) sesleri nedeniyle evlerini terk ederek güvenli yerlere sığınmak zorunda kalıyor. Şehirde her an yeni bir saldırı olacakmış hissi hâkim.

SESSİZ VE TERKEDİLMİŞ BİR ŞEHİR

İsrail'in hedefindeki Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesi, Hizbullah'ın önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail saldırılarıyla öldürülmesinin ardından bölge neredeyse tamamen boşaltıldı. Halkın büyük bir kısmı parklara, camilere ve diğer güvenli bölgelere sığınırken, sokaklarda sessizlik hâkim. Dükkanlar kapalı, Hizbullah'ın kontrol noktaları ve güvenlik barikatları ise boş durumda. Dahiye, adeta hayalet bir şehre dönüşmüş durumda.

aa-20240930-35774841-35774836-israil-saldirisi-altindaki-beyrutta-bombardiman-ve-iha-sesleri-nedeniyle-korku-hakim.jpg

GÖÇ EDENLER ZOR KOŞULLARDA YAŞIYOR

Dahiye'den kaçan on binlerce insan, Beyrut’un farklı bölgelerinde parklar, meydanlar ve camiler etrafına sığınmış durumda. Özellikle yardıma muhtaç olan bu insanlar, temel ihtiyaçlarını yardımseverlerin getirdiği yiyecek ve su yardımlarıyla karşılamaya çalışıyor. Muhammed Emin Camii'nde kalan Suriyeli İbrahim Havut, İsrail saldırılarından kaçtıklarını ve çok zor şartlarda yaşadıklarını belirtiyor. Havut, “Tuvalet, banyo, yatak yok. Üç gündür yerlerde yatıyoruz.” diyerek durumu özetliyor. İsrail'in merhametten yoksun saldırılarının çocukları ve sivilleri hedef aldığını vurgulayan Havut, Arap liderlerinin ise bu duruma sessiz kalmasına tepki gösteriyor.

aa-20240930-35774841-35774839-israil-saldirisi-altindaki-beyrutta-bombardiman-ve-iha-sesleri-nedeniyle-korku-hakim.jpg

PSİKOLOJİK İŞKENCE: İHA SESLERİ KORKUYU ARTIRIYOR

İsrail'in hava saldırılarının yanı sıra, Lübnan semalarında kesintisiz dolaşan İHA’lar da halk üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Sürekli olarak duyulan bu sesler, her an yeni bir bombanın düşeceği korkusunu taze tutuyor. Gazze’de Filistinlilerin de "zennane" (vızıltı) olarak adlandırdığı bu İHA sesleri, halkı tedirginlik içinde bırakıyor. Dahiye'den kaçan Ali, İHA sesleri nedeniyle sürekli yer değiştirdiklerini ve halkın büyük bir endişe içinde olduğunu ifade ediyor.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

8 Ekim 2023'te Hizbullah ile İsrail arasında başlayan çatışmalar, Lübnan genelinde büyük yıkıma yol açtı. 17 Eylül'den itibaren Lübnan'a düzenlenen yoğun hava saldırılarında 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 1178 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusunun özellikle Hizbullah'ın iletişim merkezlerini hedef aldığı saldırılar, Beyrut’tan güney Lübnan’a kadar geniş bir alanda hissedildi.

aa-20240930-35774841-35774837-israil-saldirisi-altindaki-beyrutta-bombardiman-ve-iha-sesleri-nedeniyle-korku-hakim.jpg

Hizbullah’ın İsrail'e roket ve füzelerle karşılık verdiği saldırılarda İsrail tarafında büyük bir kayıp bildirilmedi, ancak çatışmalar bölgede gerginliği daha da tırmandırdı. Bombardımanlardan kaçan binlerce Lübnanlı kuzeye ve Suriye’ye göç ederken, ülke içinde de yüz binlerce kişi yerinden oldu.

BÖLGEDEKİ DURUM BELİRSİZ

İsrail’in saldırıları ve Hizbullah’ın misillemeleriyle devam eden çatışmaların ne zaman son bulacağı belirsizliğini koruyor. Beyrut’tan kuzeye doğru devam eden göç dalgası ise bölgedeki insani durumu daha da kötüleştiriyor. Özellikle Dahiye gibi bölgelerde halkın güvenli bir şekilde evlerine dönüp dönemeyeceği ise şu an için meçhul.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.