Ankara Üniversitesi’nden kara akbabaya şifa eli
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine zehirlenme şüphesiyle getirilen kara akbaba, iki ay süren tedavisinin ardından doğaya salındı.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine zehirlenme şüphesiyle getirilen kara akbaba, iki ay süren tedavisinin ardından doğaya salındı. Bir metreyi aşan boyu, üç metrelik kanat açıklığı, 14 kilograma varan ağırlığıyla Avrupa’da yaşayan en büyük yırtıcı kuş olma özelliği taşıyan kara akbaba, iki ay önce Beypazarı’nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince bulundu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen kara akbaba, Yaban Hayvanları Kliniğinde tedaviye alındı.
İki ay boyunca devam eden tedaviyle sağlığına kavuşan kara akbaba, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Kızılcahamam Kaymakamı Can Aksoy, Belediye Başkanı Süleyman Acar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel ve intern veteriner hekimler ile Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkililerinin katılımıyla Soğuksu Milli Parkı’nda yeniden doğaya salındı.
KORUMA ALTINDA TÜR
Rektör Ünüvar, kara akbabaların nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir kuş türü olduğunu ve Türkiye’de özellikle Eskişehir ve Kızılcahamam’da yoğun olarak yaşadığını söyledi. Doğada leş yiyerek beslenen kara akbabanın toplumsal anlamda da hastalıkların önlenmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Ünüvar, “Genellikle besin kaynaklarının azalması, zehirlenme ya da vurulma gibi hadiselerle bu hayvanların hayatı zaman zaman tehlikeye girebiliyor. Koruma altında olan bir tür. Tarım ve Orman Bakanlığımız bununla ilgili çok yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.
HAYVAN DOSTU ÜNİVERSİTE
Doğaya salınan kara akbabanın iki ay kadar önce Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine getirildiğini ifade eden Ünüvar, “Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Veteriner Fakültemiz arasında bir protokol var. Bu gibi hayvanların hayatı tehlikeye girdiği zaman ya da tedavi olma ihtiyacı olduğu zaman Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültemizin hakikaten çok güzel hizmet veren hayvan hastanesine getiriliyor, onlar tedavi ediliyor ve daha sonra tekrar doğayla buluşturuluyor. Bugün de iki ay önce zehirlenme şüphesiyle bize gelen ve hayvan hastanemizdeki hocalarımızın, değişik kademedeki arkadaşlarımızın ve özellikle intern veteriner hekimlerimizin büyük gayretleriyle bu kara akbaba da sağlığına kavuştu ve gördüğünüz gibi doğaya saldık. Artık o kendini daha özgür hissedeceği bir yaşamla buluşmuş oldu. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Ankara Üniversitesinin hayvan dostu bir üniversite olduğunu ve bu çerçevede yoğun çalışmalar yürüttüğünü belirten Ünüvar, “Doğada yaşamayı kendisi için bir özgürlük olarak gören hayvanlarımızın da doğayla buluşması bizim en büyük temennimiz. Bu mutluluğu hep beraber yaşamış olduk. Bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
YILDA YAKLAŞIK 1000 YABAN HAYVANI TEDAVİ EDİLİYOR
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan da zirai mücadele ilaçlarından zehirlenen kara akbabanın, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirildiğinde son derece bitkin, güçsüz ve halsiz durumda olduğunu kaydetti.
Hayvan hastanesinde yılda yaklaşık 1000 hayvanın tedavisinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yarsan, “Yaban birimimiz bu anlamda son derece önemli. Tedavi, cerrahi müdahale ve sonrasında rehabilitasyon hizmetini sunar. Bunun sonucunda da tedavisi tamamlanan yaban hayvanları mutlaka doğayla buluşmak zorunda, yaşam alanlarına dönmesi gerekir. Bugün de o kapsamda gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik oldu” dedi.
Yarsan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolün, 2019 yılında TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “iyi uygulama örneği” olarak kabul edildiğini de dile getirdi.
Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel ise, kara akbabanın tedavi süreci hakkında bilgi verirken, yardıma muhtaç bir yaban hayvanı görüldüğünde 112 hattı aranarak bildirimde bulunulabileceğini vurguladı.
Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektör Ünüvar, daha sonra Kaymakam Aksoy ve Başkan Acar ile birlikte Milli Park Ziyaretçi Tanıtım Merkezini, Eğitimci Nuray Yeşil Müzesini, Şehitler Ağacını ve daha önce meslek yüksekokulunun hizmet verdiği binada açılan anaokulunu ziyaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.