Emeklilere çifte maaş fırsatı geliyor

Türkiye'de çalışanların emeklilik döneminde daha yüksek gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yeni bir sistem hayata geçiriliyor.

Emeklilere çifte maaş fırsatı geliyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı verilen bu sistem, mevcut SGK maaşlarına ek olarak ikinci bir maaş alma fırsatı sunuyor. Yeni sistem, Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) tamamlayıcı nitelikte olacak ve emeklilere daha fazla maddi güvence sağlayacak.

images-58.jpeg

ÇİFT MAAŞ İMKANI GELİYOR

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram’ın yaptığı açıklamaya göre, Orta Vadeli Program kapsamında TES'in devreye alınması bekleniyor. Bu sistem, SGK’nin yerini almayacak, aksine emeklilik döneminde ek bir maaş imkanı sunarak SGK’ye alternatif bir destek olacak. Çalışanlar emekli olduklarında, hem SGK'den hem de TES'ten maaş alarak çifte ödeme avantajından faydalanabilecekler. Ayrıca, TES'teki birikimlerini toplu olarak çekme imkanı da sunulacak.

images-57.jpeg

ZORUNLU KATILIM GELİYOR

TES, yeni işe başlayanlar için zorunlu hale gelecek ve mevcut çalışanlar için de kademeli olarak uygulanacak. Otomatik Katılımlı BES’ten farklı olarak, TES’ten çıkış imkanı olmayacak ve tüm çalışanlar bu sisteme dahil olacak. TES, BES’in aksine zorunlu işveren katkısıyla finanse edilecek ve çalışanlar, işverenin ödediği primler sayesinde ikinci bir emeklilik hakkı kazanacak.

images-56.jpeg

TES VE BES ARASINDAKİ FARKLAR

TES ile BES arasında önemli farklar bulunuyor. BES'te çalışanlar, yatırdıkları tutarları belirli fonlarda değerlendirirken, TES’te işverenler, SGK'ye prim öder gibi her ay çalışanların TES hesaplarına zorunlu prim yatıracak. Çalışanlar için ekstra bir maliyet oluşmazken, emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etme şansı artacak.

TOPLU PARA SEÇENEĞİ

TES, emeklilere esneklik sunarak birikimlerini toplu olarak çekme ya da aylık maaş şeklinde alma imkanı tanıyacak. Bayram, düşük primlerle bile TES'in, emeklilere ortalama bir maaş sunabileceğini ve bu sistemin emeklilerin refahına önemli bir katkı sağlayacağını belirtiyor.

Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte, emeklilik döneminde maddi güvence sağlanması hedefleniyor. TES’in, çalışanların gelecek planlamalarında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.