İşte yeni kripto varlık yasasının bilinmeyenleri!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin ardından sürecin detaylarını açıkladı. Yeni düzenleme ile Türkiye'de faaliyet gösteren veya gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcıları, SPK'nın denetimi ve düzenlemesi altına alındı.

İşte yeni kripto varlık yasasının bilinmeyenleri!
Yayınlanma:

SPK'nın yaptığı açıklamaya göre, yeni düzenleme kripto varlıkların alım satımı, takas, transfer, saklama hizmetleri ve kripto varlık cüzdanlarının yönetimi gibi faaliyetleri kapsıyor. Bu faaliyetleri düzenli olarak yürüten tüm ortamlar kanun kapsamına alındı. Kanun gerekliliklerini yerine getirmeyenler hakkında ise yasal işlem yapılacak.

BEYAN ZORUNLULUĞU

Düzenleme, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na eklenen geçici madde ile mevcut ve yeni kripto varlık hizmet sağlayıcılarına beyan yükümlülüğü getirdi. Buna göre, 2 Temmuz 2024 itibarıyla faaliyet gösteren kuruluşlar, 2 Ağustos 2024'e kadar SPK'ya gerekli belgelerle başvurarak faaliyet izni alacaklarına veya üç ay içinde tasfiye kararı alacaklarına dair beyan sunmak zorunda. Faaliyete yeni başlayacak olanlar ise faaliyetlerine başlamadan önce gerekli şartları sağlayacaklarına dair beyan etmek zorunda.

TASFİYE SÜRECİ

Tasfiye kararı alacak kuruluşlar, 2 Ekim 2024'e kadar bu durumu internet sitelerinde duyurmak ve müşterilerine bildirmekle yükümlü. Ayrıca, müşterilerin transfer taleplerini yerine getirmeyen kuruluşlar izinsiz faaliyet suçlaması ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumda, sorumlular üç yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabilecek.

YURT DIŞINDAKİ HİZMET SAĞLAYICILAR

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Türkiye'deki kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 2 Ekim 2024'e kadar sonlandırmak zorunda. Bu tarihten sonra faaliyetlerini sürdürenler hakkında da yasal işlem yapılacak.

SPK'YA BAŞVURULAR

SPK, yapılan başvuruları "Faaliyette Bulunanlar Listesi" ve "Tasfiye Beyanında Bulunanlar Listesi" olarak iki ayrı liste halinde internet sitesinde yayımlayacak. Eksik veya yetersiz başvurular listeye dahil edilmeyecek. İkincil düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra, liste dışındaki kuruluşlar izin almadan faaliyet gösteremeyecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.