Enver Baltaş

Enver Baltaş

Gıda krizi adım adım geliyor

Gıda krizi adım adım geliyor

Rusya Ukrayna savaşında buğdayın nedenli önemli olduğunu gördük, peki gördük görmesine de buğday verimi ve kalitesini artırmak için ne yaptık?

Türkiye geneli tüm topraklarımızın ıslah ihtiyacı var. Yumurta ..... ağzına dayanmadan tedbir alınmalı.

Deprem felaketinde yaşadığımız acıları gıda krizinde de yaşamamak için acil önlem alınmalı bu uyarı hayati derecede önemli.

Dünya üzerinde kıtlık senaryoları yazıldığını hatırlatır, sen beni bir kenara bırakarak el ele verip küreselci vampirlerin senaryolarını ters yüz edebiliriz.

Çok değil, tarımda henüz makineleşmenin yaygınlaşmadığı 40-50 yıl öncesinde buğday ekimi, geçmiş çağların izinde sürdürülüyordu.

Sonbaharda hazırlanan tarlalarda yapılan buğday ekimi susuz olarak yetiştiriliyor, bahar yağmurlarında boy atıp, başak verdikten sonra harman zamanında mahsul alınıyor.

Bir sonra ki yıl için tohum kaldırıldıktan sonra kalan da un ve bulgur için kullanılıyor, fazla kalırsa satışa sunuluyordu

Buğday, hepimizin şu ya da bu şekilde her gün tükettiği bir tahıl klasiği. Bildiğimiz, hikayesine tanık olduğumuz, ekmek yapımında kullanılan buğdayın, yeryüzünde 25 bin çeşidi var.

Her birisini apayrı bir özelliği olsa da, doyurucu yönü ve besin zincirinde ilk halkası olması önemini ortaya çıkarıyor.

Yeryüzünde hemen hemen her coğrafyada yetişen ve kendini iklime göre konumlayan buğday halen en eski çağlarda ki önemini koruyor.

Açlıkla mücadelede buğday en temek ürün. Buğday varsa, açlığı yenmek kolay oluyor. Buğday yoksa açlık genişliyor ve hayatın temeli sarsılıyor.

Bu bilgiler ışığında buğday varsa hayat kolay diyebiliriz ve buğdayı geliştirecek yöntemlere ağırlık vermeliyiz.

Şimdi gelelim asıl konumuza buğday verimini ve protein değerini nasıl artırabiliriz?

Öncelikle buğdayın ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerini bilmemiz ve ona göre besleme programı yapmamız lazım.

Potasyum noksanlığı, bitkilerde yavaş büyümeye, gövde ve sap kısmının güçsüzleşmesine, düşük şeker seviyeli ve buruşuk tohumlar vermesine sebep olur. Bitkide, kenarlardan başlayacak şekilde sararmalar gözlemlenir.

FOSFOR EKSİKLİĞİ

Yavaş, cılız ve bodur büyüme fosfor noksanlığının en belirgin tanısıdır. Böyle durumlarda bitkiler koyu yeşil renk göstermekte ve yaprak uçları kurumaktadır. Kimi durumlarda yapraklarda pembemsi renk görülür. Yaşlı yaprakların uçları kurumaya baslar ve zamanla yaprağın diğer kısımlarına doğru ilerler.

BUĞDAYDA AZOT (N) EKSİKLİĞİ

Azot eksikliğinin en belirgin göstergesi yapraklarda ortaya çıkacak olan sararmadır. Buğday yapraklarının uç kısmından başlayacak şekilde yaprak kökünde doğru sarıdan açık yeşile doğru bir renk değişimi gözlemlenir.

Bu bilgiler ışığında insanlığa dayatılan kıtlık senaryosunu ters yüz edebilmek için toprak ıslahı şart.

Toprak ıslahı ile detaylı bilgi için YouTube Ehline Soralım sayfamızı incelemenizi tavsiye ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi