Artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur?

Deprem bölgelerinde belli aralıklarla görülen artçı depremler vatandaşların korku dolu anlar yaşamasına sebep oluyor. Bazen büyük bir depremin habercisi olabilen artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur? Sorularının cevabı haberimizde...

Artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur?
Yayınlanma:

Artçı depremler araştırılmaya devam ediyor. Özellikle Türkiye'de gerçekleşen 6 Şubat depreminden sonra vatandaşlara korku salan artçı depremlerin neden oluştuğu merak konusu oldu. Peki artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur? İşte detaylar...

5c6e4466c03c0e51e8940483.webp

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Artçı deprem, bir ana depremin ardından meydana gelen daha küçük ölçekli depremlere verilen isimdir.

Artçı depremler, genellikle depremin merkez üssüne yakın bir bölgede gerçekleşir, ancak ana depremin etkilerinin hissedildiği daha geniş bir bölgede de görülebilirler. Bu nedenle, depremin ardından bir süre boyunca artçı depremler olasılığını göz önünde bulundurmak ve bu depremlere karşı hazırlıklı olmak önemlidir.

ARTÇI DEPREM NEDEN OLUR?

Ana deprem ve artçı depremler, sismik aktivitenin bir sonucudur ve deprem bölgelerinde sık sık meydana gelirler. Bu nedenle deprem bölgelerinde yaşayan insanlar, deprem sırasında ve sonrasında güvenli önlemler almak için bilinçli olmalıdır.

Artçı depremler, ana depremin tetiklediği yeraltındaki gerilimleri ve stresleri dengelemek amacıyla meydana gelir. Ana deprem sırasında, yer kabuğunda büyük bir enerji serbest kalır ve bu enerji yeraltındaki fay hatları boyunca dalgalanmalara neden olur. Bu dalgalanmalar, fay hatlarında biriken stresleri serbest bırakır, ancak genellikle tüm stresi anında çözemez.

Ana deprem sonrasında, hala stres altında olan fay hatları ve kaya katmanları, bu stresi serbest bırakmak için artçı depremlerle tepki verebilir. Artçı depremler, bu stresin yavaş yavaş rahatlatılması sürecinin bir parçasıdır. Ana deprem sırasında oluşan büyük zemin kaymaları ve kırıklar nedeniyle, çevredeki fay hatlarındaki streslerin dağıtılması gerekir, ve bu da artçı depremler aracılığıyla gerçekleşir.

Artçı depremler, ana depremin çevresinde ve ana deprem sırasında kırılmayan fay hatları boyunca meydana gelebilir. Bu nedenle artçı depremler, genellikle ana depremin merkez bölgesine yakın, ancak ana depremin etkilerinin hissedildiği daha geniş bir alanda da görülebilirler. Artçı depremler, genellikle ana depremden daha küçük olsalar da, zaman zaman ana depremden daha büyük depremler de olabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.