Bakan Mehmet Şimşek'ten önemli açıklama: ''En zoru geride kaldı!''

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin ekonomik hedefleri ve planlarına dair önemli bilgiler verdi. Şimşek, sürdürülebilir cari açık ve mali disiplinin sağlanmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirtti.

Bakan Mehmet Şimşek'ten önemli açıklama: ''En zoru geride kaldı!''
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bakan Şimşek, programın en önemli hedeflerinden birinin sürdürülebilir büyüme olduğunu vurgulayarak, "Bugün net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talebin makul düzeyde devam ettiği iyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız" dedi. Bu doğrultuda, büyümenin devamlılığını sağlamak için yapısal dönüşümlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

"CARİ AÇIĞI ENDİŞE KAYNAĞI OLMAKTAN ÇIKARTACAĞIZ"

Cari açığın kalıcı bir şekilde kontrol altına alınması için yapısal dönüşümlerin gerekliliğine dikkat çeken Şimşek, "Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var" diye konuştu.

"MALİ DİSİPLİNİN YENİDEN TESİS EDİLMESİ"

Şimşek, mali disiplinin yeniden tesis edilmesinin önemine değinerek, "Deprem hariç açığın milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Açığın kendisi bir itki yaratıyor" dedi. Enflasyonla mücadelede açığı aşağı çekmenin Merkez Bankası'nın elini güçlendireceğini belirtti.

"KUR RİSKİNİ AZALTTIK, BORÇLANMANIN VADESİNİ ARTIRIYORUZ"

Bakan Şimşek, kur riskinin azaltılması ve borçlanmanın vadesinin uzatılması konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı. Bu adımların ekonomik istikrar ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

MEHMET ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:

  • Sürdürülebilir büyüme ve cari açığın kontrol altına alınması hedefleniyor.
  • Yapısal dönüşümle cari açığın kalıcı şekilde azaltılması planlanıyor.
  • Deprem harcamaları dışında mali disiplinde sorun olmadığını belirten Şimşek, açığın milli gelire oranının yüzde 1,6 olduğunu aktardı.
  • Enflasyonla mücadelede açığın azaltılmasının Merkez Bankası'nın elini güçlendireceği vurgulandı.
  • Kur riskinin azaltılması ve borçlanmanın vadesinin artırılması konusunda önemli adımlar atılıyor.

''SON BİR YILDA RİSK PRİMİNDE 450 PUAN CİVARINDA DARALMA OLDU''

Şimşek, uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltme yaşandığını belirterek, bankalarla swapı neredeyse kapattıklarını açıkladı. Şimşek, "Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı." dedi.

KKM'nin 60 milyar doların altına indiğini belirten Şimşek, Temmuz ayında KKM'den çıkışların çok daha hızlanacağını ifade etti. Türkiye'nin istikrar ve reform programı sayesinde risk priminde dramatik bir düşüş yaşandığını vurgulayan Bakan Şimşek, son bir yılda risk priminde 450 puan civarında daralma olduğunu ve benzer ülkelere göre muazzam bir iyileşme sağlandığını belirtti.

Bakan Şimşek, dış kaynağa erişim sorunlarının ortadan kalktığını ve Türkiye'nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde önemli bir sorun kalmadığını dile getirdi. Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmının vatandaşların ve şirketlerin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişle açıklandığını ve bu artışın üçte ikisinden fazlasının bu geçişle sağlandığını söyledi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, "Enflasyonda en zoru geride kaldı. Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz. Para politikası geciklemeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. Para politikasının inşası zaman alıyor. Enflasyon gelecek ay yüzde 60 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var." ifadelerini kullandı.

''YÜK HİÇBİR ŞEKİLDE DAR GELİRLİLERE YÜKLENMEYECEK''

Şişek, ''Kamuda harcama disiplinini önemsiyoruz, bütün harcamaları gözden geçiriyoruz. Bazı programları, birimleri kapatacağız. Çalışanlarımızı vergide adaleti sağlamak için Gelir İdaresi'nde görevlendireceğiz.'' diyerek tasarruf tedbirlerine yenilerinin ekleneceğini de açıkladı.

Şimşek, ''Kayıt dışılık ile mücadeleye başladık, eylem planı olmayacak, fiiliyatta bu olacak. Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek. Makrofinansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis etmeliyiz.'' dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.