Elektrikte Yeni Dönem: Milli Akıllı Sayaç Sistemi geliyor

Türkiye'de elektrik abonelik sistemleri, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile köklü bir değişime hazırlanıyor.

Elektrikte Yeni Dönem: Milli Akıllı Sayaç Sistemi geliyor
Yayınlanma:

Yıllık tüketim seviyesi belirli bir oranın üzerinde olan aboneler, 1 Ocak 2025 tarihine kadar akıllı sayaç sistemine geçiş yapmak zorunda kalacaklar.

Yeni sistem, 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girmiş olup, evlerdeki elektrik abonelik işlemlerini cep telefonları aracılığıyla yönetmeyi sağlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan proje, akıllı elektrik sayaçları üzerinden Milli Akıllı Sayaç Sistemi'nin Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine entegrasyonunu öngörüyor. Bu sistem sayesinde, elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanabilirken, kullanıcılar da bu verilere mobil uygulama üzerinden erişebilecekler.

MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor. Elektrik dağıtım şirketleri, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımından sorumlu olacaklar.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini içerecek şekilde takip edilmesini sağlayacak mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek. Aynı zamanda, dağıtım şirketleri 1 Temmuz 2024 tarihine kadar EPİAŞ'a gerekli veri altyapısını sağlayacaklar.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi'ni yayımlayacak ve dağıtım şirketleri de bu şartnameye uygun yazılımları kuracaklar. 1 Ağustos 2025 tarihine kadar ise uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verileri bu yazılım ile entegre edilecek.

Dağıtım şirketleri, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcıların birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olmasını sağlayacaklar.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.