Hacı Bektaş-ı Veli hakka yürüyüşünün 753'üncü yılında anılıyor!

Hacı Bektaş-ı Veli'nin 753. ölüm yıl dönümü dolayısıyla ilçede anma etkinlikleri düzenlenecek. Sevgi dilinin en önemli temsilcilerinden olan ve öğütleri hâlâ geçerliliğini koruyan Hacı Bektaş-ı Veli, bu yıl da farklı etkinliklerle anılacak.

Hacı Bektaş-ı Veli hakka yürüyüşünün 753'üncü yılında anılıyor!
Yayınlanma:

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, Hacı Bektaş-ı Veli'nin Hakk'a yürüyüşünün 753. yıl dönümü anısına düzenlenen etkinlikler, 15-17 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde organize edilen anma programı, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Kent Meydanı’nda yapılacak.

61. ULUSAL VE 35. ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ ANMA TÖRENLERİ GERÇEKLEŞECEK

16-17-18 Ağustos 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 61. Ulusal ve 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri de Hacıbektaş Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işbirliğiyle gerçekleşecek. Etkinliklerde sergiler, paneller, konserler, söyleşiler ve film gösterimleri gibi birçok farklı faaliyet yer alacak.

hacibektas.jpg

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen bu etkinlikler, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı’nın 1964 yılında müze olarak açılmasından bu yana aynı tarihlerde gerçekleştiriliyor. 1990 yılından itibaren uluslararası boyut kazanan anma törenleri, bu yıl “Alevi Geleneğinin Seslerini Duymak” temasıyla Hacı Bektaş-ı Veli Ödülleri’ne de ev sahipliği yapacak.

HACI BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR?

Anadolu’da İslam’ın yayılmasında önemli bir rol üstlenen ve "Horasan Erenleri" soyundan gelen Hacı Bektaş-ı Veli, Ahmed Yesevi’nin öğretilerini benimseyerek Osmanlı Devleti’nin en saygın şahsiyetlerinden biri haline geldi. Yazdığı "Makalat" eseri ve yaşamı boyunca savunduğu sevgi diliyle tüm insanlığı kucaklayan bir öğreti geliştirdi.

bektasiveli.jpg

Hacı Bektaş-ı Veli, Osmanlı Sultanı Orhan Bey döneminde yeniçeri askerlerine dua eden bir manevi lider olarak da biliniyor. Bugün kabrinin bulunduğu Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi, onun öğretilerinin yüzyıllardır yaşatıldığı bir ziyaret noktası olarak önemini koruyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.