Kapitülasyon nedir? Osmanlı Devletinde ilk kapitülasyon kimlere verildi?

Tarih derslerinde Osmanlı tarihi kısmında bahsi geçen kapitülasyon araştırılıyor. Üniversite sınavlarında önemli bir yer tutan kapitülasyon nedir? Osmanlı Devletinde ilk kapitülasyon kimlere verildi? işte detaylar...

Kapitülasyon nedir? Osmanlı Devletinde ilk kapitülasyon kimlere verildi?
Yayınlanma:

Tarih derslerinde anlatılan önemli konulardan biri olan kapitülasyon özellikle Osmanlı tarihinden söz ederken üzerinde durulur. Kabaca diğer devletlere verilen bir hak olarak anlatılan kapitülasyon nedir? Osmanlı Devletinde ilk kapitülasyon kimlere verildi? Sorularının cevabı haberimizde...

KAPİTÜLASYON NEDİR?

Kapitülasyonlar, tarih boyunca farklı dönemlerde devletler arasında imzalanan anlaşmalar veya belgelerdir. Kapitülasyonlar genellikle güçlü bir devletin daha zayıf bir devletle veya toplulukla yaptığı anlaşmalardır ve genellikle ticaret, vergiler, hukuki statü ve diğer konuları düzenler.

1856-paris-anlasmasi.jpg

OSMANLI DÖNEMİNDE KAPİTÜLASYON

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kapitülasyonlar, Osmanlı hükümetinin Batılı devletlerle yaptığı anlaşmaların bir parçasıydı. Bu anlaşmalar, Batılı devletlerin Osmanlı topraklarında ticaret yapma, kendi yasalarını uygulama ve vergi ödememe gibi ayrıcalıklarını içeriyordu. Osmanlı İmparatorluğu, 18. yüzyıldan itibaren çeşitli Batılı devletlerle bu tür anlaşmaları imzaladı. Bu kapitülasyonlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasına ve bağımsızlığını kaybetmesine neden oldu.

OSMANLI DEVLETİNDE İLK KAPİTÜLASYON KİMLERE VERİLDİ?

Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk kapitülasyonlar, 1535 yılında Fransız kralı I. François (Francis I) ile Osmanlı padişahı I. Süleyman (Süleyman Muhteşem) arasında imzalanan anlaşma ile verildi. Bu anlaşma, Fransız tüccarlarının Osmanlı İmparatorluğu topraklarında serbestçe ticaret yapmalarına izin verdi ve ayrıcalıklar sağladı. Bu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Batılı devletlerle kapitülasyonlar yapmaya başladığı ilk örnekti.

Bu ilk kapitülasyon anlaşması, daha sonraki dönemlerde diğer Avrupa devletleri arasında da benzer anlaşmaların yapılmasına yol açtı. Osmanlı İmparatorluğu, ticaret ve diplomasi yoluyla Batı ile ilişkilerini sürdürdü ve bu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa ile olan bağlarını güçlendirdi ancak aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun iç sorunları ve bağımsızlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattı. Kapitülasyonlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasına ve toprak kaybetmesine katkıda bulundu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.