Maliye Bakanlığı önlemlerini artırdı: KDV suistimaline son!
Maliye Bakanlığı, restoran, kafe, eczane, fırın ve bar gibi işletmelerde artan KDV suistimaline karşı önlemlerini güçlendiriyor. Devleti zarara uğratan işletmelere ağır para cezaları ve hapis cezaları uygulanacak. Yeni nesil POS cihazları da devreye alınarak yapay zeka desteğiyle bu tür KDV istismarlarının önüne geçilecek.
Son zamanlarda artan vatandaş şikayetleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile CİMER'e yapılan başvurular sonucunda ortaya çıkan KDV istismarları, Maliye Bakanlığını harekete geçirdi. Özellikle gıda maddelerinde KDV oranının düşük uygulanması, bazı işletmeler tarafından suistimal ediliyor. Maliye Bakanlığı, bu istismarları önlemek amacıyla çeşitli sektörlerde denetimlerini artırdı.
YAPAY ZEKA İLE SUİSTİMALİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Maliye uzmanları, yaptıkları denetimlerde, eczanelerin ilaçları besin takviyesi gibi gösterip yüzde 1 KDV ödediğini, restoran ve kafelerin ise yüzde 10 KDV gerektiren ürünleri, daha düşük oranlı KDV'ye tabi olan ekmek veya meyve suyu gibi ürünlermiş gibi gösterdiğini tespit etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, haziran ayından itibaren yeni nesil POS cihazlarının devreye gireceğini ve yapay zeka desteğiyle bu tür KDV istismarlarının önüne geçileceğini belirtti.
AĞIR CEZALARLA SUİSTİMALİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Bu cihazlar, işlem sırasında KDV oranlarını doğru bir şekilde hesaplayacak ve hatalı veya yanıltıcı işlemleri tespit edebilecek. İstismar tespit edilen işletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesi gereğince 'kaçakçılık' suçu kapsamında değerlendiriliyor ve vergi incelemesine sevk ediliyor. İlgili yasaya göre, yanıltıcı belge kullanımından dolayı 18 aydan beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Vergi uzmanları, vatandaşlara alışveriş fişlerine dikkat etmelerini, şüpheli durumlarda 189 Alo Maliye hattını aramalarını ya da vergi dairelerine yazılı başvuru yapmalarını öneriyor. Gelirler İdaresi Başkanlığı da son dönemlerde yiyecek ve içecek sunan yerlerde KDV oranlarının istismar edilmesine yönelik bir Genel Tebliğ yayımlayarak, özellikle kahve zincirlerine yönelik uyarılarda bulundu. Bu işletmelerin, ithal kahveyi Türk kahvesi olarak göstererek veya temel gıda maddesi fişi keserek KDV oranlarını manipüle ettikleri belirlendi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.