Kavanozu açamıyorsanız bu hastalığın habercisi olabilir!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, el kavrama gücünün yalnızca kas fonksiyonu değil, genel fiziksel kapasiteyi değerlendirmede de önemli bir gösterge olduğunu olduğunu belirterek, "Kavanoz kapağını açmakta zorlanıyorsanız, osteoporoz gibi kemik hastalıkları riski artmış olabilir." dedi.

Kavanozu açamıyorsanız bu hastalığın habercisi olabilir!
Yayınlanma:

El kavrama gücünün, sadece kas gücüyle değil, aynı zamanda vücut sağlığıyla ilgili çok önemli ipuçları sunduğunu ifade eden Yetener, “El, bilek ve ön kol kaslarındaki güç, sağlığımız hakkında pek çok şey anlatır. Örneğin, bir alışveriş torbasını taşımak, kavanoz açmak veya kalem tutmak gibi günlük aktiviteler, bu güçle doğrudan ilişkilidir. Kavanoz kapağını açmakta zorlanıyorsanız, osteoporoz gibi kemik hastalıkları riski artmış olabilir. Ayrıca, kavrama gücü doğal olarak 50 yaş civarından itibaren azalmaya başlar; ancak bu gücü koruyabilen kişiler, daha yavaş yaşlanır ve genel sağlıkları daha iyi olur. El egzersizleri ile kavrama gücünü artırmak mümkündür. Önerim, tenis topu sıkma, ıslak havluyu sıkmak, barfiks çubuğuna asılmak ve parmaklarla ağırlık kaldırmaktır.” dedi.

Dr. Yetener, el kavrama gücünün tıbbı değerlendirmelerdeki önemine dikkat çekerek, kavrama gücünün, el, bilek ve ön kol kaslarının bir nesneyi kavrayabilme kuvvetini ifade ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Geleneksel olarak tıbbi değerlendirmelerde nabız, kan basıncı, vücut sıcaklığı ve solunum hızı gibi temel fizyolojik göstergeler kullanılır. Ancak günümüzde, kavrama gücü gibi kas-iskelet sistemi güç göstergeleri de sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sunuyor. Kavrama gücü, sağlık sorunları ve ölüm riskiyle bağlantılı olan basit ve düşük maliyetli bir ölçüm yöntemidir. Örneğin, kavrama gücü, kalp hastalığı, diyabet, depresyon, osteoporoz gibi birçok kronik hastalıkla ilişkilendirilmiştir.”

Yaşlanma sürecinde, kavrama gücünün azalmasının, kas gücü, kemik yoğunluğu, beslenme durumu ve kas kütlesi gibi faktörlerle doğrudan ilişkili olduğunu anlatan Yetener, özellikle yaşlı bireylerde kavrama gücünün, fiziksel ve zihinsel işlevlerdeki gerilemeyi doğru bir şekilde öngörebilen bir belirteç olarak kullanıldığını belirtti.

Kavrama gücünün, yalnızca günlük aktivitelerde değil, genel sağlık durumunun da bir yansıması olduğuna dikkat çeken Dr. Yetener, "Kavrama gücünü kaybetmek, tüm vücutta bir zayıflama sürecinin belirtisi olabilir" ifadesini kullandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.