Mavi akım nedir? Türk akım ne anlama geliyor? Önemi nedir?

Mavi akım nedir? Türk akım ne anlama geliyor? Önemi nedir? Merak edildi. İşte detaylar...

Mavi akım nedir? Türk akım ne anlama geliyor? Önemi nedir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Mavi Akım, enerji dünyasında önemli bir yere sahip olan doğal gazın, Rusya'dan Türkiye'ye taşınmasını sağlayan büyük bir boru hattı projesidir. Karadeniz'in altından geçen bu mühendislik harikası, enerji sektöründe stratejik bir rol oynamaktadır.

Bu boru hattı projesinin deniz bölümü ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahipleri, merkezi Hollanda'da bulunan Rus Gazprom ve İtalyan ENI şirketleri tarafından kurulan Blue Stream Pipeline B.V. adlı ortaklıktır. Gazprom, boru hattının Rusya'da kalan kısmının işletmesini üstlenirken, Türkiye'deki bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir.

TÜRK AKIM NEDİR?

Türk Akım projesinin sitesinde yer alan bilgiye göre, açık deniz boru hattı, Rusya'da Anapa kıyısından başlayıp Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerleyerek Trakya'da Kırklareli'ne bağlı Kıyıköy'de Türkiye'ye ulaşıyor. Rusya'daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya naklini amaçlıyor. Türk Akım Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili anlaşma Türkiye ile Rusya arasında 10 Ekim 2016'da imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın internet sayfasındaki bilgilere göre proje, Rusya'dan başlayarak Karadeniz üzerinden, Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye toprakları üzerinden Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarına uzanan ve her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan bir gaz boru hattı sistemidir. Proje, Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının Türkiye toprakları üzerinden Avrupa'ya naklini de öngörüyor.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum