NATO dışişleri bakanları toplanıyor: Masada kritik meseleler!
NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen gayri resmi toplantıda bir araya gelerek öncelikli olarak Ukrayna'ya destek olmak üzere İttifak'ın gündemindeki konuları ele alacak. Bu toplantı, 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesine hazırlık niteliği taşıyor.
İki gün sürecek toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Bakanlar, NATO'nun caydırıcılık ve savunma politikaları üzerine fikir alışverişinde bulunup Ukrayna'ya verilen desteği detaylı bir şekilde ele alacak. Özellikle hava savunması ve top mermisi tedariki gibi konuların üzerinde durulacak toplantıda, Ukrayna'ya desteğin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kurumsal yapıların oluşturulması ve ittifak içinde adil yük paylaşımının sağlanması için yollar aranacak.
HAVA SAVUNMASI VE ORTAK HAVA SAHASI
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de hava savunması oldu. Bu konu, yalnızca Ukrayna için değil, aynı zamanda Yunanistan ve Polonya'nın önerdiği "Avrupa'da ortak hava sahası" teklifi bağlamında da ele alındı. Hava savunmasının güçlendirilmesi ve koordinasyonun artırılması üzerinde yoğunlaşan bakanlar, bu alandaki iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyor.
UKRAYNA'YA NATO TEMSİLCİSİ ATANMASI
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith'in verdiği bilgilere göre, Ukrayna'ya sivil bir NATO temsilcisi atanması fikri de değerlendiriliyor. Bu çerçevede NATO, "Birlikte çalışabilirlik" adı verilen yol haritası üzerinde çalışmalara başladı. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşının gidişatını yakından takip etmek ve sahadaki gelişmeler hakkında bilgi almak için "Harp Merkezi" (Warfare Center) kurulması da gündemde.
UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ
Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusu da toplantının önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bakanlar, Prag'da Ukrayna'nın NATO'ya giden sürecinde köprü görevi görecek yeni bir söylem üzerinde çalıştı. Ancak, Ukrayna'ya üyelik davetinin bu yaz yapılması planlanmıyor.
NATO GENEL SEKRETERİ SEÇİMİ
Toplantının bir diğer kritik gündem maddesi ise mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in görev süresinin 1 Ekim'de sona erecek olması nedeniyle yerine kimin geleceği konusuydu. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin aday olduğu seçimde, Hollandalı aday Rutte müttefiklerin çoğu tarafından destekleniyor. Ancak, bu konuda henüz bir görüş birliğine varılamadığı için görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Yeni genel sekreterin Washington Zirvesi'ne kadar belirlenmesi ve zirvede duyurulması planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.