Sağlık Bakanlığı M Çiçeği virüsü rehberini yayınladı: Virüsün buluşma yolları, korunma ve tedavi yöntemleri neler?

Sağlık Bakanlığı, M çiçeği virüsüne dair hazırladığı rehberi kamuoyuyla paylaştı. Rehberde, virüsün bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi seçeneklerine dair detaylı bilgiler yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı M Çiçeği virüsü rehberini yayınladı: Virüsün buluşma yolları, korunma ve tedavi yöntemleri neler?
Yayınlanma:

Rehbere göre, M çiçeği, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan M çiçeği virüsünün (MPox) neden olduğu viral bir zoonotik hastalık olarak tanımlanıyor. Virüs, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülse de, son yıllarda dünya genelinde de vakalar bildirilmeye başlanmış durumda.

BELİRTİLERİ NELER?

M çiçeği, ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve ciltte döküntüler gibi semptomlarla ortaya çıkabiliyor. Hastalık genellikle 2-4 hafta sürmekle birlikte, bazı vakalar daha ciddi seyredip komplikasyonlara yol açabiliyor. Özellikle Orta Afrika’da yüzde 10’a varan yüksek bir fatalite oranı gözlenirken Batı Afrika’da bu oran yüzde 1 seviyesinde.

NASIL BULAŞIR?

M çiçeği virüsü, enfekte hayvanlarla doğrudan temas, hayvan ısırıkları veya enfekte hayvan ürünlerinin tüketimi yoluyla insanlara bulaşabiliyor. Ayrıca, enfekte kişilerin sekresyonlarıyla veya cilt lezyonlarıyla temas eden kişilerde de insandan insana bulaşma riski mevcut. İnsandan insana bulaşmanın en yaygın yolu ise yakın temas, özellikle cinsel ilişki olarak belirtiliyor.

Virüs, ilk olarak 1958 yılında Danimarka'da maymunlarda keşfedilmiş olmasına rağmen, doğal rezervuarı kemirgenler olarak düşünülüyor. 2022'de dünya genelinde hızla yayılan salgın, DSÖ'nün Temmuz 2022'de küresel bir sağlık acil durumu ilan etmesine neden olmuş, ancak vaka sayılarındaki azalma nedeniyle bu durum Mayıs 2023'te sonlandırılmıştı.

M çiçeği, 2022'den itibaren pandemik bir form kazandı ve 116 ülkeden yaklaşık 99 bin 176 doğrulanmış vaka bildirildi. Rehberde, virüsten korunma ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hijyen kurallarına uymak, enfekte kişilerle temastan kaçınmak ve gerekirse aşı yaptırmak gibi önerilere yer veriliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.