Türkçede ağız nedir? Ağız, şive ve lehçe arasındaki farklar nelerdir?

Türkçeyi doğru konuşmak için gerekli olan dil bilgisinde, en çok kafa karışıklığına sebep olan konulardan biri de ağız, şive ve lehçenin tanımlarıdır. Öğrenciler tarafından sınav dönemlerinde araştırılan Türkçede ağız nedir? Ağız, şive ve lehçe arasındaki farklar nelerdir? Sorularının cevabı haberimizde...

Türkçede ağız nedir? Ağız, şive ve lehçe arasındaki farklar nelerdir?
Yayınlanma:

Dilimizi doğru konuşmak için verilen dil bilgisi derslerinde, en çok kafa karıştıran konulardan biri de ağız, şive ve lehçenin tanımlanışıdır. Özellikle lise öğrencileri tarafından araştırılan Türkçede ağız nedir? Ağız, şive ve lehçe arasındaki farklar nelerdir? Sorularının cevabı merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

AĞIZ NEDİR?

Bir dilde belirli yerleşim yerlerine ait olduğu bilinen, yazılış, ses, şekil ve anlam olarak da farklılık gösterebilen günlük konuşma diline verilen addır.

Örneğin İç Anadolu ağzı ile Ege ağzı farklılık gösterir. Mesela İç Anadolu'nun belirli yerlerinde bir işin güzel yapıldığı vurgulanmak istendiğinde 'tavatır' kelimesi kullanılır. Burada belirtilmek istenen yapılan işin iyi ve güzel olduğudur.

fffff.png

ŞİVE NEDİR?

Bir dilin tarihsel dönemler içerisinde ayrılmış olan kollarına verilen isimdir. Şive genellikle ağız ile karıştırılır. Ağız, aynı ülke içerisinde değişiklik gösteren kelimeler iken, şive farklı ülkelerde veya birbirinden etkilenmemiş grupların konuşma biçime verilen addır.

Şiveye, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi örnek gösterilebilir.

1520130598264.jpg​​​​​​​

LEHÇE NEDİR?

Lehçe ortak kullanılan bir dilin zamanla, tarihsel, siyasi ve coğrafi ayrılıklardan ötürü ses, kelime dizilişi ve yapısal olarak değişime uğramasıdır. Lehçeyi farklı bir dil olarak kabul eden dil bilimciler de mevcuttur. Lehçeye, Çuvaşça ve Yakutça örnek verilebilir. Aynı dile mensup olan bu iki lehçe birbirini anlamakta zorlanır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.