Yok olmaya yüz tutmuş bir mesleği hala devam ettiriyor!

Erzincan'da dedesinden kalma saraçlık mesleğini devam ettiren Cevat Naldan, talebin az olmasına rağmen yarım asırdır mesleğini devam ettiriyor.

Yok olmaya yüz tutmuş bir mesleği hala devam ettiriyor!
Yayınlanma:

Erzincan'da yaşayan Cevat Naldan yarım asırdan fazladır dedesinden yadigar olan saraçlık mesleğini sürdürüyor. 68 yaşında olan Naldan, mesleğine 59 yıldır devam ediyor.

12 METREKARE DÜKKANDA MESLEĞE DEVAM EDİYOR

Naldan, deriye şekil veriyor ve çeşitli ürünler üretiyor. Köpek tasması, kemer ve koşum takımı gibi ürettiği ürünlerden uzun yıllardır para kazanıyor. Naldan bu sanata olan talebin azalmasına rağmen mesleğini bırakmıyor.

Naldan, son yıllarda teknolojinin gelişimi ile birlikte saraçlık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirtse de 12 metrekarelik dükkanında işini yapmaya devam ediyor.

Mesleğin önde gelen tek ustası olan Naldan, saraçlığı babasından öğrenerek yaşamı ailesine ve 3 çocuğuna buradan elde ettiği gelir ile baktı.

erzincan-sarac-usta-iha-2121498.jpg

''TEKNOLOJİYE DE DAYANACAK GÜCÜMÜZ YOK''

Naldan mesleğinden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak şu cümleleri dile getirdi:

''50 seneden fazladır bu meslekteyim. İlkokul 4’ncü sınıftaydım dükkâna girdim. 5’nci sınıftan sonra okumadım. 1964 yılından beri bu işe devam ediyorum. At malzemesi, at eteri, at çulu, hazır alıp sattığımız malzemeler var, semer tamiri yapıyoruz, semerci kalmadı, palancı hiç yok. Bu at malzemeleri üzerine en son biz kaldık. Her memlekette ya bir tane kaldı ya da iki tane kaldı. Tokat’ta 60-70 tane saraç vardı bugün bir adam kalmış. Başka kimse yok. Erzurum’da 2-3 tane var. Çırak yetişmiyor. Bu meslek bizi doyurmaz ki çırak da gelsin ekmek yesin. Zamanında çok hevesli bir meslekti. İşi elimize aldığımızda hevesle yapardık. Son demleri artık başka kalmadı. Teknolojiye de dayanacak gücümüz yok. Pat patlar çıktı köylü at arabasından vazgeçti onla artık işini görüyor. Çevre illerden Erzurum, Bayburt, Tunceli, Gümüşhane’de de yok, buraya gelen oluyor”

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.