Kemal Haluk Cebe

Kemal Haluk Cebe

Karabiber

Karabiber

Karabiber ağacı, anavatanı Hindistan olan, ancak sıcak iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır. Ülkemizde de Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya'da her yerde bu ağacı görebilirsiniz. Piperaceae familyasından olan karabiber ağacının meyveleri herkesin bildiği karabiber baharatının elde edilmesinde kullanılır. Kurutulan meyveler toz halinde her mutfakta bulunan, şifalı özellikleri olan baharatlardandır.

Karabiber ağacı nerede yetiştirilir?

Bu ağaç sıcak iklimde, tropikal yerlerde ve nemli bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşerse, karabiber ağacının koruyucu içinde ya da seralarda yetiştirilmesi gerekir. Ekim yapılacak olan alanın hem güneş alması, hem de gölge bir yerde kalması uygun olur. İlk anda sarmaşık tarzında uzadığından, öncelikle bir sırıkla desteklenmesi gerekir. Dallandıktan sonra daha mukavemetli hale gelir. Karabiber, bana her zaman annemin kıymalı makarnasını ve tavuklu pilavını hatırlatır, diğer bir formül ise anneanneme ait. Şöyle ki; ne zaman öksüren birisi olsa hemen zeytinyağı (deyim yerindeyse halis zeytinyağı) karabiberle karıştırılır ve öksüren kişinin sırtına sürülerek üzerine de havlu sarıp sabaha kadar uyutulurdu... Şimdilerde neredeyse tüm lokantalarda yemeğiniz servis edildikten sonra başucunuza bir garson yaklaşıyor ve elinde kocaman bir değirmenle tane karabiber, öğüterek size sunuyor. Benim gibi karabiber sevenler bu servisten çok memnun. Ben tüm salatalarıma, et, tavuk, balık her şeye karabiber eklemeye bayılıyorum. Şimdi biraz da bu baharatın faydalarına ve bu konuda yapılmış yeni bir çalışmanın sonuçlarına göz atalım.

Anavatanı Hindistan

Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusuyla hemen hemen bütün yemeklere eklenir. Karabiber, ikiçenekliler sınıfının, karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan, yaprak dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir. Beyaz biber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Yaprakları yürek biçiminde ve damarlıdır. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır. Karabiber ve beyaz biber, aynı ağacın meyveleridir. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biberse, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır. Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir.

Pek çok faydası var

Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi artırır. Üre atmaya yardımcı olur. Dünyada en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiber, Doğu tıbbında ilaç olarak ve özellikle ishal ve diğer mide-bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir. 1 çay kaşığında

5 kalori içerir.

Karabiberde bulunan ‘piperin’ adlı maddenin zayıflamanıza yardımcı olabileceği düşünülüyor. Kore’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, keskin ve yakıcı etkiye sahip bu madde, yeni yağ hücrelerini bloke ederek yağlarla savaşıyor.

Yapılacak olan yeni çalışmalar da bu etkiyi desteklerse karabiber, obezite tedavisinde doğal bir yöntem olarak kullanılmaya başlanabilir.

Her yemeğe yakışır

Sofranızda karabiberi kullanarak yeni tatlar yaratmak için;

* Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.

* Tavuk veya dana etini, zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprağı ve soya sosuyla 15-20 dakika buzdolabında marine edebilirsiniz.

* Beş dakika içinde tavuk göğüs etini yumuşatmak istiyorsanız, süt ve karabiberde bekletip yağsız tavada kurutmadan ızgara yapabilirsiniz.

* Rendelenmiş limon veya portakal kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi veya taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, dövülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, et üzerine marine etmek amacıyla sürülebilecek farklı karışımlar oluşturabilirsiniz.

* Tüm yemeklere ama özellikle de pilava çok yakışan karabiberi, ister toz isterseniz tane karabiber olarak kullanabilirsiniz.

Faydaları

Karabiberin faydaları, piperaceae familyasından olan karabiber bitkisinin meyvelerinin kurutulması ve toz haline getirilmesiyle elde edilir ve genellikle baharat olarak tüketilir. İçeriğiyle sindirim sisteminin çalışmasına olumlu etki yapar. Karabiber tarihte oldukça fazla kullanılanı, değeri bilinen bir bitkidir. Tarihi ipek yolu ticaretinin bile üçte ikisi karabiberle yapılmış. Uzmanlar karabiberin özellikle damar sertliği bulunan kişilerin, yüksek tansiyonu olanların, romatizmal hastalığı, egzama gibi cilt sorunları olanların tüketmesini tavsiye eder. Sadece yemekleri lezzetlendirmek için değil, karabiberi diğer faydaları içinde tüketmek gerekir. Özellikle bal, zencefil gibi ürünlerle tüketildiğinde, inanılmaz yararları oluyor. Pek çok hastalığa yararlı etkileri oluyor.

Karabiberin faydalı etkileri

Karabiber öncelikle iştah açıcı bir baharattır. Sindirim sistemini uyarıcı, rahatlatıcı olup, besinlerin hazmedilmesini sağlar. Özellikle yağlı, sindirimi zor olan besinlerin hazmedilmesi açısından yararlıdır. Bu yüzden hazımsızlık çekiyorsanız, karabiber tüketmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bağırsaklardaki gazı gideren bir baharattır.

Zayıflamak isteyenler içinde karabiber bir çözüm olabilir. Çünkü vücuttaki yağ hücrelerini azaltır. Böylece daha kalıcı kilo verebilirsiniz. İçeriğindeki A, E, C vitaminleri sayesinde de, beslenmenin dengeli olmasında faydası olur. Düzenli karabiber tüketiminiz olursa, kendinizi daha enerjik, zinde hissedebilirsiniz.

Oldukça güçlü antioksidan etkisiyle, vücudunuzda DNA yapısının korunması bakımından faydası olur.

Romatizmal hastalığınız varsa, kaslarınızda sorun, ağrı gibi sıkıntınız olursa, karabiber yine imdadınıza yetişir. Ancak karabiber tüketimini abartmamanız gerekir. Her şeyde olduğu gibi karabiberin de fazla tüketilmemesi gerekir.

Kışın toplumun büyük bir kesimini etkileyen soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda solunum sisteminize destek olur.

Ilık süt ve balla birlikte tüketilirse, hem öksürüğü keser, hem de boğazınıza rahatlatıcı etki yapar.

Şeker hastası olanlara da karabiber tüketmesini tavsiye ederiz. Kandaki şekeri dengeleyici etkisiyle şeker hastalığının ilerlemesini önleyecek etkisi olur.

Sadece tüketimle değil, bal ve soğanla birlikte hazırlanan karabiber kürü sayesinde saç bakımınız içinde karabiber kullanabilirsiniz.

Karabiber vücudunuzda çoğu hastalığın oluşumundan sonra ilerlemesine engel olabilen doğal bir çaredir. Balla karıştırılıp tüketilen karabiber, boğazı rahatlatır. Özellikle mukoza rahatsızlıkları ve boğaz ağrısı çekenlere tavsiye edilir. Bu karışımı günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal ve karabiber, bu mükemmel ikili sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiye edilir. Vücudunuzda anti kanser etkisi yaratan bu karışımı uzmanlar tavsiye etmektedir.

Karabiber nasıl kullanılmalı?

Karabiberi hazır toz halinde almak yerine, tane karabiber alarak evde kendiniz özel değirmenlerde çekmelisiniz. Bu sayede karabiberin faydalarından daha iyi yararlanma şansını elde edersiniz. Toz haline getirdiğiniz karabiber tazeliğini 3 ay süreyle koruyabilir. Dışarıdan hazır çekilmiş toz olarak aldığınız karabiberin ne kadar beklediğini bilemezsiniz. Bazen yıllarca bekletilen karabiberi satışa sunabilirler.

Karabiber toz olarak yemekleri tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilir. Ancak karabiberin hapşırmaya neden olma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Sadece tüketmekle değil, solunumla bile bu etkiyi gösterir. Bu yüzden karından operasyon geçirmiş olan hastaların karabiberin olduğu ortamda bile bulunmaması yararlı olur. Karabiber fazla miktarda tüketilirse, bağırsakları tahriş edebilir. Bu nedenle makul dozlarda karabiber tüketmek en doğrusudur.

Sağlıklı günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Haluk Cebe Arşivi