Orhun Yıldız

Orhun Yıldız

Referandum “Hayır”lara vesile olsun!

Referandum “Hayır”lara vesile olsun!

Türkiye’nin gündemi artık tamamen yeni anayasa ve başkanlık sistemi. Nisan ayının ortalarında yapılacağı belirtilen referandumda Türkiye’ye nelerin geleceği artıları eksileri konuşulur oldu.

Hal böyle olunca sokaktaki vatandaşta duruma tepkisini koymaya başladı. “Hayır”cıların ve “Evet”cilerin kavgasına dönüşen seçim sürecinde vatandaş “Ne hükümetten ne de muhalefetten vatandaşın anlayacağı dilde bir açıklama yapılmıyor. Yeni anayasa anlatılmıyor. Birileri evet birileri hayır diyerek tepkilerini koymalarının ardından bende vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek amacıyla bir takım çalışmalar yaparak yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında vatandaşımızın anlayacağı dilde yazı kaleme aldım.

TÜRKİYE NEYLE YÖNETİLİYOR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1982 Anayasası olarak da bilinen anayasa, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında askeri yönetimi emriyle Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış ve 18 Ekim 1982 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi ve değiştirilmesini önermek kesinlikle yasaktır.

İŞTE YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Şimdi gelelim yeni anayasaya. Türkiye Nisan ayında kritik bir seçime gidiyor. Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onaylaması beklenen anayasa değişiklik paketi halk oylamasına sunulacak. Peki, Başkanlık Sistemi'ni de içeren düzeleme neler getiriyor? Yeni anayasa maddeleri neler? Anayasa değişikliği maddeleri hayatımızda neleri değiştirecek? İşte tüm ayrıntılar.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİNDE NELER VAR?

AK Parti ve MHP ortaklığında gündeme gelen Anayasa değişikliği için görüşmeler Meclis Anayasa Komisyonu'nda 20 Aralık’ta başladı. Komisyonda kabul edilen ve 09 Ocak 2016'da Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanarak oy birliği ile kabul edilip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan maddeler şöyle..

*Milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e iniyor

* Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor.

*Meclis güçleniyor kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor

*Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis genel seçimi 5 yılda bir aynı gün yapılıyor.

*Cumhurbaşkanı veya Meclis seçimi yenileme kararı verirse, iki seçim aynı anda gerçekleşiyor
*Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişiği kesilmiyor.

*Cumhurbaşkanı'na kararname çıkarma yetkisi veriliyor.

* Üst düzey kamu görevlilerini Cumhurbaşkanı atıyor
*Kurumlar ile ilgili idari düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılıyor.

* Sorumlu Cumhurbaşkanlığı geliyor.

*Bütçe hazırlama ve sunma yetkisi Cumhurbaşkanı'na veriliyor.

*Sıkıyönetim kalkıyor, OHAL yeniden düzenleniyor.

*Yargının bağımsızlığı ifadesine "tarafsızlığı"da ekleniyor.

*Yargı sivilleşiyor.

*Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yeni düzenleme geliyor
*Başbakanlık kurumu kalkıyor.

*Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri 3.11.2019 tarihinde yapılacak.

*Bu değişiklik paketindeki kimi hükümler ilk seçimlerin yapıldığı tarihte, kimileri ise seçim takviminin başladığı tarihte yürürlüğe giriyor.

Mecliste kavgalara neden olan yeni anayasa ve başkanlık sisteminin maddeleri böyle. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oy çokluğu ile oylanıp cumhurbaşkanlığına gönderilen yeni anayasa değişikliği paketi Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından halka sunulacak. Nisan ayında yapılacak referandumla birlikte vatandaş kararını verecek. Verilecek bu kararda inşallah demokrasinin üst düzey derecede tutulduğu güzel bir seçim ortamıyla halk kararını verir ve her ne olursa olsun Türkiye’nin gelişmesi ve daha da büyümesi için güzel kararlar çıkar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhun Yıldız Arşivi