Zafer Çam

Zafer Çam

Sonbaharda geldi gidiyor

Sonbaharda geldi gidiyor

Ekim ayı ile birlikte soğuklarda gelmeye başladı.

Karın soğuk sesi geliyor gibi.

Mevsimlerden sonbaharı yaşıyoruz, yapraklar sararıyor.

Çarşılar pazarlar kışa hazırlanıyor.

Eski yıllarda evlerde kışlık için yiyecekler, içecekler saklanırdı.

Sonbaharla birlikte her evde bir telaş olurdu kış hazırlığı başlardı.

Mahalleli bir araya gelir, tandırda kışlık stok ekmekler pişirilirdi, taze ekmek kokuları mahalleyi sarardı.

Yaz boyu peynir çömleklere basılır, salçalar kaynar, mantılar kesilir, fasulye, bamya, biber, domates, patlıcan kurutulurdu.

Patates, soğan, sarımsak, nohut, bulgur, mercimek, saklanırdı.

Ceviz, iğde, badem, armut, elma toplanır kışa hazırlanırdı.

Bağlarda üzümler kesilir, bir kısmıyla hevenk yapılır, tavanlara asılır, kışın taze üzüm gibi yenirdi.

Bir kısmı kurtulup kışa hazırlanırdı.

Bugünkü gibi ne soğuk hava depoları, ne buz dolapları, derin dondurucular vardı.

Soğuk kış mevsimin değişmez enerji deposu pekmez kazanları kurulurdu, üzümler havuzlarda çiğnenir kaynat ılırdı.

Bugün ne pekmez kaynatan var, nede bağ bozan.

Bağlar kurudu, pekmez markette üzüm manavda alınır oldu.

Kışlık için etlik alınırdı, onunla pastırma, sucuk yapılırdı, bunlar hep kışın yenmek için hazırlanırdı.

Bugün yediğimiz gıdaların hemen hepsi hazır alınıyor.

Çok az alile hariç artık kışlık hazırlığı yapılmıyor.

Yine kışın soğuklara karşı aşısı olan, vitamin deposu, arı kovanları açılırdı, bahar ve yaz boyu her çiçekte toplanan bal kazanlar kesilirdi.

Bunların hepsi artık geçmişte kaldı.

Şimdi birçok insana bunları unuttu.

Ne üzüm kaynatmayı bilen, nede patlıcan, biber kurutan.

Hazır GDO’lu gıdalar mutfaklarımızda.

Geçmişte enflasyon varmış çok kimsenin umurunda değildi.

Ekmeğe zaman gelmiş, salça iki katına çıkmış, et artmış kimseyi etkilemiyordu, çünkü insanların mutfağında bunların hepsi vardı.

Bugün stokçu marketçiler olunca dilediğinde ürünlerine zam da koyuyor.

İşimiz fırsatçılara kalınca ABD'nin doları, AB'nin Euro su bizi vuruyor.

Ekonomi bozuk gitse de, Sonbahar yağmurları kısa arlıklarla toprakla buluşuyor.

Tarımla uğraşan insanlar toprağı tohumla buluşturuyor.

Yaz gününde kalma sıcaklar olsa da, akşamları ve sabahın serinliği kendini iyiden gösteriyor.

Artık kışa hazır olun diyor.

Her mevsim bir güzelliği var sonbaharda kışa hazır ol diyor.

Havaların soğumasıyla birlikte soba ile ısınan vatandaşın kimi yakacak deposundan sobasını çıkardı, kimi sobasını yeniledi, kimi de yakacak için odun kömürcüye gitmeye başladı.

Doğal gaza geçiş olmadan önce tuğlalı sobalar rağbet görürken artık kuzine diye adlandırılan sobalar tercih ediliyor.

İthal kömür de dolara endeksli olduğundan bu yıl fiyatlar da yüzde ellilerin üzerinde artış yaşandı deniyor. 

Kombi bakımları, sobası eskiyen yenisi için sobacıya giderken, yazdan yakacağını alamayanlar da odun kömür için satış noktalarına yöneldi.

İhtiyaç sahipleri belediyelerden ve sosyalden kömür alanlar kuyruklarda...

Devletten yani soysaldan kömür alanlar iyi kontrol edilmeli.

Kömür alanların birçoklarının gelir düzeyi çok iyi deniyor, bazıları da aldıkları kömürleri yarı fiyatına satıyor deniyor.

Dağıtım yapan kurumlar adalet ölçüsünde dağıtmalılar kul hakkı çok önemli.

Her mevsimin bir güzelliği var.

Bahar'ın yeşilliği, yazın bolluğu, sonbaharın serinliği, kışın bereketi…

Allah kullarına hayırlı ve bereketli bir mevsim nasip etsin diyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zafer Çam Arşivi