Süper Lig eriyor, Premier Lig rekor kırıyor

Premier Lig, yayın hakları için dudak uçuklatan bir rakamla anlaşma imzalandı. Süper Lig'de ise tablo giderek kötüleşiyor.

Süper Lig eriyor, Premier Lig rekor kırıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN

İngiltere Premier Lig, 2025-2026 sezonundan başlayarak geçerli olacak ve 4 yıl sürecek bir dönemi içeren devasa bir ulusal televizyon hakları anlaşmasıyla 6,7 milyar sterlinlik (245 milyar lira) bir anlaşmaya varıldı.

Premier Lig tarafından yapılan açıklamada, Sky ve TNT ile yapılan anlaşmanın, her sezon minimum 270 canlı maçın yayınlanması için 6,7 milyar sterlinlik yeni bir yerel televizyon anlaşmasını içerdiği ifade edildi.

Anlaşmanın aynı zamanda BBC Sport kanalının maçların önemli anlarını yayınlamaya devam etme hükümlerini de içerdiği bildirildi.

Sky, TNT ve BBC ile yapılan üç anlaşmanın 2025/26 sezonundan itibaren geçerli olacak şekilde 4 yıllık bir dönemi kapsayacağı belirtildi.

Bu dört yıllık anlaşmanın, Birleşik Krallık'ta bugüne kadar imzalanan en büyük spor medyası hakları anlaşması olarak tarihe geçtiği vurgulandı.

Premier Lig'de 2022-2023 sezonu için yapılan önceki yayın ihalesinin bedelinin 5,1 milyar sterlin olduğu hatırlatıldı.

SÜPER LİG'D TABLO GERİYE GİDİYOR

Süper Lig ise her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor.

2017-18 sezonunda, mevcut yayıncı Digitürk, Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın hakları için 500 milyon dolar artı 90 milyon dolar KDV içeren rekor bir teklif sunarak toplamda 590 milyon dolar ödeme yapmıştı.

Ancak geçen süre zarfında işler beklenen gibi ilerlemedi. İlk olarak, ihale bedelinin yarısı Türk lirası, diğer yarısı ise dolar kuruna sabitlendi.

Daha sonra ise durum tersine dönmeye başladı. Pandemi sürecinde gelirleri önemli ölçüde azalan Süper Lig takımları, son ihalede mevcut yayıncının 2 milyar 200 milyon liralık teklifini kabul etmek zorunda kaldı.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs 2023 tarihli yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, yayın bedeli %39,59 oranında bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte, beIN Sports'un ödemesi gereken miktar, %19,795'lik bir yükselişle 2 milyar 635 milyon 490 bin liraya ulaştı. Bu durum, Süper Lig'in yayın haklarının bu sezon itibarıyla 435 milyon 490 bin lira daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Federasyon ve alt liglerin payının düşülmesinden sonra, kulüplere toplamda ödenecek miktar 2 milyar 55 milyon 682 bin lira olarak belirlendi. Bu miktarın %37'si, eşit bir şekilde 20 Süper Lig takımı arasında dağıtılacak. Bu dağıtım sonucunda, her bir Süper Lig takımı bu sezon için kasasına 38 milyon 30 bin lira ekleyecek.

SORUN YABANCI SINIRI DEĞİL

Takımlarımızın her fırsatta Avrupa'daki rakipleriyle kafa kafaya oynamak istiyoruz diyerek savunduğu yabancı sınırı bu tabloya bakınca son sıralarda geliyor gibi görünüyor. 245 Milyar Liralık ligin takımlarına karşı 2 Milyar Liralık lig takımı olarak çıkıldığında eşitsizlik başlamış oluyor.

Büyük takımlarımızın bin bir sponsorluklarla yaptığı transferlerin daha karlı ve sükselilerini Premier Lig takımlarının yanı sıra artık Premier Lig'in bir alt kategorisi olan Championship takımları da yapmaya başladı.

Korsan yayıncılık ise bir bahane olmaktan öteye gidemiyor. Dünyanın en çok izlenen ligi olan Premier Lig, korsan olarak da dünyanın dört bir yanında izlenmeye devam ediyor.

Tüm sorunlar devam ederken 2023/24 sezonunun sonunda sözleşmesi sona erecek olan beIN Sports, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile ilgili yeni bir düzenleme talebinde bulunmak üzere rest çekti. Barış Yurduseven'in haberine göre, Yayıncı Kuruluş TFF'ye şu mesajı iletti: "Sözleşmeyi geliştirmeyi ve uzatmayı düşünmüyoruz, ihaleye çıkın."

Giderek düşen gelir ve güçlü bir yayıncı olmadan Türk futbolunun geleceği ve rotası da belirlenmiş olacak.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.