Dursun Erkılıç

Dursun Erkılıç

‘Tatlar’ için demeçler yarışıyor, kafalar karışıyor…

‘Tatlar’ için demeçler yarışıyor, kafalar karışıyor…

Konumuz belli: Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin yetersizliği ve kapasite artırımının kaçınılmazlığı… İçinde ‘riyaset, siyaset, vahamet’ de olan mühim bir mevzu.

***

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kapasite artırımı projesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a imzalatmış ama projeyle ilgili kredi talebini ABB Meclisi’nden geçiremiyor. Meclis reddediyor, Başkan Yavaş bunu veto ediyor ama önemli olan sonuç. Sonuç yok…

Anlayacağınız olan yine vatandaşa oluyor…

“Mansur Yavaş’ı engelliyorum adına 30 milyon insanın sağlığı ile oynanıyor” bir gerçek de şu: “Ankara Çayı dâhil Sakarya’dan da sulama yapan on binlerce insan bu suyu kullanıyor. Bir diğer husus; Sincan, Yenikent ve Polatlı halkı Ankara Çayı’ndan sulama yapıyor. Buralarda yapılan sulamayla yetişen sebzeler de Ankara ve civar illere gönderiliyor. Dolayısıyla buralarda kullanılan suyun ve İstanbul’a giden suyun tertemiz olması gerekiyor…”

Tesis zaten taa 1992 yılında dönemin başkanı Murat Karayalçın tarafından ihale edilmiş ve 1993 yılında yapımına başlanmış. 30 yılda yetersiz kalmış bu tesiste kapasite artırımına bugün başlansa 4 yıl sürecekmiş. Başkan Yavaş öyle dedi.

tatlar-and.jpg

TESİSİN İÇİNDEYDİK…

Mansur Yavaş, aralarında bulunduğum çok sayıda gazeteciyi sorunun merkezinde Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde ağırlayıp bilgilendirmelerde bulunurken, dünden bugüne yaşanan serencamı ayrıntılarıyla anlattı ama konunun riyaset, siyaset ve vahamet yanlarına dikkat çekmek istiyorum. Hem de Mansur Yavaş’ın ağzından:

RİYASET:

- 2023 yılında da ÇED Raporunu aldıktan sonra Strateji Daire Başkanlığına ve Cumhurbaşkanlığına başvurduk. ‘Buranın acil yapılması gerekiyor ve yatırım programına alınması gerekiyor’ dedik. Strateji Dairesi Başkanlığı bunu Cumhurbaşkanlığına gönderdi ve oradan da bu projeye onay çıktı. Yatırım programına alındı.

SİYASET:

- Yatırım programına alınınca bu sefer finans arayışına girdikve kredisini de bulduk.Bu kredi belediye meclisinden onaylanacak, tekrar hazineye gidecek daha sonra tekrar hazinden onay alınacak.Daha sonra da ihaleye çıkarılacak yani, 2024 seçimlerine kadar nerdeyse başlaması dahi mümkün değil. Önce reddettiler böyle bir 30 milyon nüfusu direkt ilgilendiren bir projeyi reddettiler, Cumhurbaşkanlığının onaylamasına rağmen. Ben veto ettim tekrar 2 aydır da erteleme kararı alıyorlar.

VAHAMET:

- 30 milyon insanın sağlığı ile oynanıyor. Sadece 30 milyon da değil, Ankara Çayı dâhil Sakarya’dan da sulama yapan on binlerce insan var…

VE RAHMET!

- Belediyenin kendi bütçesi ile bura yapılabilir miydi en az bütçemizden belli bir miktar ayırsak bile burası 15 yılda tamamlanacaktı dolayısıyla Ankara halkının 15 yıl değil 15 gün bekleyecek durumu yok.

SON SÖZ:

Sorun ve soru çok net: İnsan ve toplum sağlığı ile ilgili acil çözüm bekleyen bir sorun ve bununla ilgili birçok soru var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı bir projenin finansmanıyla ilgili talebi Belediye Meclisinin reddetmesi ve ertelemesi pek normal görünmüyor… Proje bedeli 135 milyon dolar. Bunun yerel seçim çalışmalarında kullanılma ihtimalinden söz ediliyor ve bu yüzden reddedildiği öne sürülüyor.

***

HAKAN HAN ÖZCAN

ankhaber.com.tr Başkentteki hiçbir gelişmeyi atlamadığı için orada yani burada okudum; AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Mamak Belediye Başkanı ve ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, ABB Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ve ABB Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Metin Akdemir’in de katıldığı bir basın toplantısı düzenlemiş. Özcan diyor ki: “ASKİ’nin 360 milyon lira kredi kullanması için yetki istemiş, biz 472 milyon lira vermişiz. Üstelik bunu 2019 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi 704 milyon 212 bin lira, 2020 yılında 1 milyar 99 milyon lira ve 2022 yılında da 190 milyon gelir fazlası vermesine rağmen bu talebine olumlu yanıt verildi. Şimdi soruyorum Mansur Yavaş'a; 3,5 yıl önce çok acil diye yeri göğü inlettiğiniz, Ankara'yı afişlerle donattığınız, mahkemelere gittiğiniz bu kredinin onayını aldıktan sonra aradan geçen zaman içinde ‘Tatlar’ için ne yaptınız?”

SON BİR SON SÖZ!

Demeçler yarışıyor, kafalar karışıyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursun Erkılıç Arşivi