TFF ve Altyapı Devrimi
Tük futbolu altyapı planlaması, genç oyuncu gelişimi ve tesis yapılanması konusunda devrim niteliğinde bir süreç yaşıyor. Türk futbolunda, genç oyuncu gelişim sürecini sürdürülebilir hale getirmek için yapılan imza töreni ile bir anlaşma sağlandı. Belçika merkezli Double Pass firması ile geleceğe dönük önemli bir anlaşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yıllardır ülke futbolunun kanayan yarası için harekete geçti. “Futbol Akademileri” projesi, uzun yıllardır herkesin dilinde olan ancak bir türlü harekete geçilmeyen “altyapı ve tesisleşme” sorunu için somut adımı attı.
EKONOMİK DARBOĞAZ…
Türk futbolu uzun zamandır ekonomik olarak darboğazda. Yıllardır kendi öz kaynaklarımızdan yararlanılması gerektiği gerçeği tüm çevrelerce konuşuluyor. Kısa süreli başarılar ve anlık çözümler denizinde her gün daha dibe giden Türk futbolu ‘boğuluyor’. Halının altına süpürerek sorunlardan kurtulabileceğimizi düşündüğümüz süreç, bu proje ile son bulabilir. Ekonomik olarak yanlış yatırımlar yapan kulüplerimiz azımsanmayacak kadarı borç batağında. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, imza töreninde bu konuya şu sözleriyle değindi: “Kalıcı bir başarı istiyorsak sürdürülebilir bir futbol ekosistemi oluşturmak zorundayız. Kulüplerin de bunu içselleştirip, altyapı yatırımları yapması gerekiyor. Kulüpler ekonomik olarak zor durumda. Borçlar 25 milyarı geçiyor. Faizlerle birlikte bu rakam 2 katına çıkıyor. İşte bu yüzden bu proje kritik bir öneme sahip.”
Hasbelkader geçirilen yıllar, kısa vadede kazanılmak istenen anlık başarılar ve tüm bu karmaşanın içinde herkesin dilinden düşmemesine rağmen kenara atılan altyapı meselesi…
“Futbol Akademileri” projesi kapsamında anlaşma yapılan Double Pass firması bu mesele için doğru bir tercih mi? Bu kadar önemli bir yapılanmayı emanet edilebilecek bir firma mı?
Double Pass firmasını duymuş, hakkında bilgi sahibi olan futbolseverler vardır. Belçika menşeili bu firma, benim aklımda 2017 yılında İskoç kulüpleri ile yaptığı benzer anlaşma ile kalmış. Double Pass dünyanın birçok yerinde bu danışmanlığı veriyor. İskoç kulüpleri parantezinde Double Pass firmasını değerlendirdiğimde gördüğüm tablo oldukça tatmin edici… Son yıllarda Avrupa kupalarında gözle görülür bir çıkış yakalayan Rangers, bunun en büyük örneği. Geçtiğimiz sene Avrupa Kupası’nda final oynayan Rangers, İskoç kulüplerinin aldığı danışmanlık dışında özel olarak da Double Pass ile çalışmış. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Double Pass firması ile ilgili süreç hakkında, “Futbol akademileri projemiz çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında birçok ziyaret gerçekleştirdik. Tesisleri inceledik ve görüş alışverişinde bulunduk. Yurt dışında da Hollanda ve Belçika'da birçok kulübe ziyaret gerçekleştirdik. Depremden dolayı bunlara ara vermiştik. Ziyaretlerin amacı akademi modelini geliştirmekti. Hangi ülkeden, hangi takımdan neyi alabiliriz, kalıcı başarı için projelere neler katmalıyız diye bunları yaptık. Double Pass, FIFA ve UEFA ile yürüttüğü eğitim ve denetleme çalışmalarıyla kendini ispatlamış bir firma. FIFA’nın güvenilir danışmanı olarak 6 kıtada 30 federasyona ve bin 500 kulübe denetleme, eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyor. Bu deneyimlerini Türk futbolunun geleceği için de kullanacaklar. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan antrenörler, kulüplerinde uzman antrenör olarak görevlendirilecek. Kulüplerde futbol akademileri kurulacak. 6 ay boyunca antrenörlerin ücreti TFF tarafından karşılanacak” açıklamasını yaptı.
MAAŞLAR ALTI AY BOYUNCA TFF’DEN…
Kulüplere gönderilecek antrenörlerin 6 ay boyunca maaşlarının federasyon tarafından ödenecek olması harika bir teşvik… Ekonomik olarak zor durumdayız ve bunun farkındayız. Bu durumdan kurtulmamız için tek çare ise özkaynak.
HAMİT ALTINOP: GELİŞİM UZMANLIK GEREKTİRİR
Gelişim ve değişim zaman isteyen bir süreç. Anında gençlerimizin gelişip, başarılar elde etmesini beklemek doğru olmaz. Futbolcu yetiştirme ve sürecin takibi konusu maalesef kolay bir konu değil. Geleceğimizin, alt yaş kategorilerinden itibaren takip edilmesi ve her konuda gelişimini ilerletmesi, süreç isteyen bir mesele. En basit şekilde düşünecek olursak, meyve yetiştirmeye benzetebiliriz. Emek, zaman, ilgi ve kalite… Almanya’da yetişip, ülke ve dünya futboluna adını yazdıran şimdi de yönetici olan sporumuza katkı sunan Milli Takımlar Sorumlusu Hamit Altıntop da bu konuya dikkat çekti: “Sabır, azim ve süreklilik gerektiren işimizi hakkıyla yapabilmek için birlikte emek veriyoruz. Profesyonel futbolculuğun çocukluktan başlatılması gerektiğini biliyoruz. Gelişim uzmanlık gerektiren bir iş. Futbolcunun gelişmesi, teknik, taktik becerilerinin arttırılması için yaşına özel çalışmalar gerekiyor. Bunun ilk adımı antrenörlerin yaş kategorilerine göre uzmanlaşması. Çocukların önce iyi birer insan sonra iyi birer sporcu olması, milli takıma ve kulüplerine katkı sağlamalarını diliyorum. Başarılı olacakların gönülden inanıyoruz. Bu çalışma, günün sonunda başarıyı getirecektir.”
Antrenörlerin yaş kategorilerine göre eğitim vermesi ve yine yaş kategorilerine göre eğitim alması bu projede önemli bir anahtar. Özellikle alt yaş kategorilerinde sporcuların psikolojik ve mental gelişimi için de güzel bir adım.
ELST: YETENEK GELİŞTİRECEĞİZ…
Bu ortaklıkla ilgili imza töreninde konuşan bir diğer isim ise başrollerden olan Double Pass Futbol Direktörü Hans Vander Elst oldu. Elst, “Bir süredir yeni projemizi ve Türkiye’de yetenek geliştirmeyi konuşuyoruz. Her gün genç futbolcularla çalışmak zorundayız. Tüm antrenörleri bir araya getireceğiz. Çok güçlü bir sistem oluşturacağız. Tam olarak bunun için buradayız. Çok çalışacağımızın ve başarılı olacağımızın sözünü veriyorum. Daha fazla eğitilmiş oyuncu göreceksiniz. Daha genç takımlar olacak. Genç oyuncular daha fazla süre alacak. Yetenek geliştireceğiz. Bu 4 yıllık projede başarılı olacağız. Bu proje Türk futbolunun geleceği için çok önemli" dedi.
HAYAL SATMAK ÇOK KOLAYDIR!..
4 yıllık bir süreç… Bana kalırsa 4 yıllık süreç bu büyük adımın sadece ilk aşaması olacak. Hayal satmak futbolda çok kolaydır. Gerçekçi adımlar atıp, zaman ayırarak emekle harmanlanmış doğru işler yapmaktansa, hayal satmak her zaman daha basittir. Maalesef bugüne kadar satılan hayalleri hep satın aldık. Artık farkındayız. Uzun süre sonra içerisinde gerçekçi ve bilimsel dayanağı olan adımlar içeren bu proje, geleceğe dair beni umutlandırdı.
Biz her açıdan bir futbol ülkesiyiz. Hani derler ya, bazen çok sevmek kör eder. Ama son yıllarda görmeye başladık. Hala seviyoruz ve artık çok sevdiğimiz futbol için ülkemizde somut adımlar atmaya başlıyoruz. Sonu ne olur bilinmez ancak bu anlaşma Türk futbolunun toprağına umut tohumlarını attı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.