Enver Baltaş

Enver Baltaş

Toprak ana

Toprak ana

Toprak deyip geçme!...

Toprakta, bitkiler, solucanlar, böcekler, akarlar, küçük memeliler ve mikroorganizmalar bulunur. Toprak, canlılığını ancak içinde yaşayan ve onu zenginleştiren bu canlılar sayesinde sürdürür. Bitkiler, toprağın başlıca organik madde kaynağıdır. Toprağın derinliklerine kök salan bitkiler, Yerküre üzerindeki neredeyse tüm yaşamı besleyen temel üreticidir. Güneşten aldığı enerjiyi kullanarak, havadaki karbondioksiti enerji bakımından zengin organik kimyasal bileşiklere dönüştürür. Topraktaki besin zinciri ve oldukça karmaşık toprak besin ağı bununla başlar.

Karınca ve solucanlar açtıkları kanallarla, toprağın nefes almasını ve suyu emmesini sağlarlar. Köstebek, kır faresi ve yer sincabı gibi hayvanlar her yöne açtıkları tünellerle toprağın karıştırılmasını sağlarlar.

Toprağın en gizemli sakinleriyse topraktaki organik maddelerin ayrışmasını sağlayan mikroorganizmalardır. Bir tatlı kaşığı toprakta dünya üzerindeki insan sayısından daha fazla çeşitte mikroorganizma bulunduğunu biliyor muydunuz? Topraktaki ayrıştırıcı mikroorganizmalar verimli toprakların başrol oyuncusudur. Toprak yaşamı getirir, fakat toprakta yaşayan organizmalar zamanı geldiğinde ölümle buluşur. Topraktaki ayrıştırıcılar, işte bu ölü organizmaların kalıntılarıyla ya da atıklarıyla beslenirler. Böylece, ölü organizmalardaki mineral besinleri tekrar toprağa kavuştururlar. Bitkiler ve hayvanlar büyümek için bu besinlere gereksinim duyar. Yani, bu ayrıştırıcı mikroorganizmalar bir nevi “yaşamı” geri dönüştürürler.

Sıkı durun Toprağın gizemli sakinleri olmadan Toprak çalışmaz o gizemli mikro organizmaların besin kaynakları ise organik maddelerdir yani, humik fulvik amino asitlerdir. Burada Lokman Hekim’in şu sözü çağımıza ışık tutmaktadır. “Ölmüşün diriyi yaşatmadığına inanmayana şaşarım” Ölmüş ne? Milyonlarca yıl önce ölmüş canlıların yer altındaki fosilleri yani; Doğal humuslar. Organik maddeler olmadan toprağı çalıştıran canlı organizmalar olmuyor. Dünyadaki en kaliteli organik madde humik fulvik ise bu fosillerde bulunmakta (leonardit). Canlı organizmalar olmadan yeryüzündeki tüm canlıları besleyen bitkiler olmuyor. Bu nasıl bir döngü yarabbi inceledikçe rabbim in sonsuz ilmini görüyor ve Rabbim in huzurunda şükür secdesine varıyorum. Bugünlük bu kadar kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi