Ali Murat Karabağ

Ali Murat Karabağ

Türkiye’de yabancı dil öğrenmek

Türkiye’de yabancı dil öğrenmek

Bir gün bir velim “Hocam, yabancı dil öğretmenleri hep onlara bağımlı kalalım diye mi, dili öğretmiyor?” diye sormuştu.

Hayır, tabii ki bu söz konusu olamaz. Yabancı dil edinimindeki en temel sorun zaten sorunun içinde açıkça yazıyordu. Yabancı dil “öğretmiyorlar.” Yabancı dil öğretilmez hatta ana dil de öğretilmez. Dil edinilir. Anne ve babalar, bebeklerinin “Anne” mi yoksa “Baba” mı önce diyeceği hususunda verdikleri kelime öğretme telaşı dışında asla bir kelime ya da cümle yapısını bebeklerine öğretmendiler.

Ana dil ve yabancı dil edinilir. Öncelikle bu temel yargıyı sağlamlaştıralım üzerine nasıl geliştireceğimizi kaleme alalım.

Kıymetli okurlar, yabancı dil edinimi sabır ve azim gerektiren bir süreçtir. Bu süreç kimileri için kısa olduğu gibi kullanılacak dil amacına göre de zamanı değişebilir. Örneğin siz sadece günlük işlerinizi yapmak ve turistik bir gezi amacıyla dil edinmek istiyorsanız bunu çok kısa bir sürede belirli kalıplar ya da kelimelerle halledebilirsiniz. Ancak edebiyatını anlamak, üst düzey bilgi basamaklarında farklı eylemler gerçekleştirmek istiyorsanız bu iş biraz daha emek ve zaman alacaktır. Önemli olan vazgeçmeden sürekli pratik yapmaktır. Bunu bir yolculuk olarak düşünürseniz bu yolculuğun sonunda elde edeceğiniz kazanımlar, çektiğiniz bütün zahmetlere değecektir. Her yeni kelime ve cümle yapısı, sizi dünyayı daha geniş bir perspektiften görmenizi sağlayacak bir adım daha ileriye götürecektir.

Öğrenme değil edinme olarak süreci baştan aldık sonrasında ne yapacağız? Öncelikle öğrenme sürecinizi keyifli hale getirin ve her zaman kendinize inanın. Konuşmaktan çekinmeyin. Anne, baba ile başlayan ilk konuşma anlarında bebekler çekinmiyorsa sizde çekinmeyin. Her yeni kelimeyi farklı cümlelerde kullanmaya çalışın.

Seviyenize uygun videoların yanı sıra okuduğunuz kitaplar veya podcastler seviyenize uygun olmalıdır. Sürekli maruz kalmak ve öğrenme sürecini eğlenceli hale getirmek önemlidir.

Dilbilgisi önemlidir ancak aşırı kullanımı öğrenme sürecinizi yavaşlatabilir. Hata yapmaktan korkmayın ve pratik yaparak öğrenme sürecinin tadını çıkarın. Hatalar öğrenmenin bir parçasıdır. Yeni bir dil öğrenmenin en zor yanlarından biri konuşma pratiği yapmaktır. Hata yapmaktan korkmayın ve günlük hayatta yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve ifadeleri kullanmaya çalışın. Bir dili öğrenirken o dilin konuşulduğu kültürü tanımak büyük bir avantaj sağlar. Kültürel bağlam, kelimelerin ve ifadelerin nasıl kullanıldığını anlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle, film izlemek, müzik dinlemek ve kitaplar okumak öğrenme sürecinizi daha keyifli hale getirebilir. Dil öğrenimi süreklilik gerektirir. Her gün düzenli olarak çalışmak, büyük ilerlemeler kaydetmenizi sağlar. Her gün 10-15 dakika bile olsa, dil çalışmaya zaman ayırın.

Dil öğrenme uygulamaları, çevrimiçi dersler ve interaktif platformlar, öğrenme sürecinizi daha etkili ve eğlenceli hale getirebilir. Bu araçları kullanarak öğrenme deneyiminizi çeşitlendirin.

Yabancı dil öğrenmek sabır ve azim gerektiren bir süreçtir. Ancak, bu yolculuğun sonunda elde edeceğiniz kazanımlar, çektiğiniz bütün zahmetlere değecektir. Her yeni kelime ve cümle yapısı, sizi dünyayı daha geniş bir perspektiften görmenizi sağlayacak bir adım daha ileriye götürür. Öğrenme sürecinizi keyifli hale getirin, hatalarınızdan ders çıkarın ve her zaman kendinize inanın. Bu yolculukta başarılar dilerim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Murat Karabağ Arşivi