Okan Bal

Okan Bal

İran'a karşı donkişotlar

İran'a karşı donkişotlar

İsrail'in bugün kurulduğu topraklar elbette ki bir tesadüf eseri belirlenmedi. ABD, Orta Doğu planlarına hizmet edecek bir kukla devlet ihtiyacını İsrail üzerinden sürdürüyor.76 yıldır ABD, İsrail'in koruyucu meleği ve büyük abisi rolünü oynuyor. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden, yakın zamanda şöyle bir açıklama yapmıştı: "İsrail devleti var olmasaydı, biz orada bir İsrail yaratırdık." Dolayısı ile İsrail'i, ABD'den bağımsız politika uygulayan bir devlet olarak düşünmemek gerekir.

*

Orta Doğu'nun iki büyük gücü var: Birisi Türkiye, diğeri ise İran.

Türkiye bir NATO müttefiki. Türkiye gerek askeri gerek diplomasi kabiliyeti bakımından dünyada söz sahibi bir ülke. İran ise 40 yılı aşkın süredir ABD ambargoları ile mücadele ediyor. Tıpkı Türkiye gibi büyük, güçlü ve binlerce yıllık devlet geleneğine sahip.

*

Amerika'nın büyük arzusuna kavuşmasına giden yolun en kilit anahtarı İran.

İran, Lübnan ve Suriye gibi diğer Orta Doğu ülkeleri üzerinde sözü geçen ve silahlı gruplar üzerinde hakimiyeti olan bir devlet.

*

ABD ve Türkiye kâğıt üzerinde müttefik gibi görünse de ABD arka planda Türkiye üzerine de kirli emeller besliyor. İran ile ise açıktan oynaması için önünde hiçbir engel yok. İran ile doğrudan bir savaşı göze alması mümkün değil. Ancak İran'ın sinir uçları ile oynayarak, İran'ı stratejik ve psikolojik olarak yıpratmak çok daha makul bir yol. Bunu da İsrail üzerinden çok iyi kullanıyor.

*

Tahran'da Haniye'nin suikast sonucu şehit olduğu kesinlik kazandığına göre, yakın geçmişe dönüp eski İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü düşünür isek, orada da aynı aklı görebiliriz. Haniye'nin Başkent Tahran'da şehit edilmesi, büyük bir istihbari zafiyetin sonucudur. Böyle bir suikastin gerçekleşmesi aynı zamanda İran'ın uluslararası itibarına da ciddi olarak gölge düşüren bir durum. İran, zedelenen itibarını geri kazanmak için, İsrail'e karşı bir hamle yapacak. Bu hamlenin ölçüsü öncekilerden daha şiddetli olabilir. Hizbullah'ın saldırıları bu karşılığın görünen o ki ilk sahfası. Ancak İran karşılık ölçüsünü kaçırmamalı, çünkü ABD ve İsrail'in de istediği tamda bu.

*

İsrail'in, suikastler ile İran'ın sinir uçları ile oynamasının arkasındaki asıl hedefi Lübnan. 'Büyük Ortadoğu Projesi' veya büyük İsrail projesine giden yolun bundan sonraki safhası, Lübnan üzerinden geçiyor. Lübnan'da bugün İran destekli Hizbullah varlığı hakim.

*

Lübnan'ın coğrafi konumu itibariyle kuzeye giden Suriye yolunu açmak için İsrail, Lübnan'a hakim olmak zorunda. Olası bir işgal girişimi karşısında Hizbullah, İran desteğini de arkasına alsa, İsrail'e ne kadar direnç gösterebilir bu soruya cevap vermek zor. Ancak İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi hiç kolay değil. İran'ın burada oynayacağı rol büyük önem arz ediyor.

*

ABD, Orta Doğu'da sarsılmaz bir güç ve hakimiyet kurmak istese de, dünyanın en büyük askeri ve ekonomik gücü olsa da, bugün, diğer bölge devletlerinin de gün geçtikçe güç kazanması ile bu arzusunu yerine getirmesi eskisinden çok daha zor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Okan Bal Arşivi