Ali İnandım

Ali İnandım

Ümit öğütme makinesi: CHP

Ümit öğütme makinesi: CHP

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ne zaman kendini heyecanlandıracak işler yapmaya girişse sonu, seçmen için hayal kırıklığı oluyor.12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra, özellikle 1990’lardan bu yana 30 küsur yıldır bütün ümitleri boşa çıkararak geldi bugünlere. 30 küsur yıldır kıpırdanıp hareket edecekmiş gibi yaptı ama hareketlenmedi yerinden. Her kıpırdanışa boşuna ümitlendi seçmen.

2019 Yerel Seçimleri, kıstırılmışlık hissine kapılmış muhalif seçmene can suyu oldu, ümitler tekrar canlandı. 2024 Yerel Seçimleri ise ümitleri yeşertirken balonda sıkışan gazın fazlası, usturuplu biçimde alındı.

SEÇMEN AYARI, PARTİ BAŞARISI DEĞİL

Muhalefet partilerinin yapamadığını, ince ayar oylarıyla seçmen yaptı, iktidarın-muhalefetin yüzüne bir bardak su çaldı ayıltmak için. Ayılan da oldu, “Yarabbi şükür!” diyen de. 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri partilerin başarısı değil, seçmenin sağduyusuyla verdiği ayardır.

Türk siyaseti, 70 yılı aşkındır yetenekli siyasetçi ve lider kıyma makinesine dönüşmüş durumda. Çok yaşatmıyorlar başarılısını ya da lider vasıflı öne çıkanları.

Siyaset böyle bir kafaya sıkışmış, tüm partiler, hizmetkar değil de mal sahibi sahiplenişiyle kapanıyor partilerinin üzerine. İndirilene kadar arkadan gelen yetenekleri bir bir öğütüyor, ışıklarını kısıyorlar. Herhangi bir siyaset bu kısırdöngüden çıkamazsa yenilenemez, gelişemez, o ülke uluslararası bir güç olamaz.

Dışarıya gerek kalmadan kendi içimizde kendimizi öğütüyor, zerreciklerden bütüne, güce dönüşemiyoruz.

İKTİDAR ADAYLARINI ÖĞÜTEN PARTİ

CHP’nin de böyle öğütücü bir mikseri var. Niye CHP? İki tane Cumhurbaşkanı adayı çıkıyor anketlerde, çalıştırdılar mikseri, ikisini de içine atıyorlar siyasetmiş gibi yaparak. Oyu olmayan, seçime girme cesareti de gösteremeyen genel başkanlar, aralarında itip kakarak, sonucu olmayan toplantı ve görüşmelere boğarak, zamanlaması yanlış etkinliklerle onları vasatlaştırarak mikserde çeviriyorlar.

Ekrem İmamoğlu’nun arkası sağlam ama Mansur Yavaş, Mayıs 2023 Genel Seçimleri öncesinden başlayarak seçmen desteğiyle dengeledi, geçti kendisini. Bu eğilim devam ediyor. Artık kimi, niye yarıştırıyorsunuz?

Niyet devleti yönetmekse vatandaş adresi göstermiş, niye kafasını bulandıracak işler yapıyor, bir getirisi olmayan boş gündem ve çekişmelerle oyalıyorsunuz ülkeyi?

Niyet devleti yönetmek olsa hiçbir parti böyle bir desteği göz ardı etmez, etmeye cesaret edemezdi. Siyasetin kıyma makinesi, çalışmaya devam ediyor yani. 30 yılın ana muhalefet partisi de bir kez daha ümitleri öğütme, heyecanı hayal kırıklığına çevirme makinesini çalıştırma görevinde.

UFKU OLMAYAN SİYASET

İktidar kadar üstlerine alınmamışlar gelişmeleri. 70 yıldır sağına yüklenen tek bacaklı siyasetimiz, yine iki bacağı üzerine basamayacak böyle devam ederse. İktidar bile tembel bacağını eleştiriyor artık. Çünkü ikisine basarsak koşabileceğiz.

İki iktidar adayı da kendi partisinde ancak CHP, seçimlere kalmadan şimdiden başladı onları öğütme girdabına sürüklemeye.

Bu, ‘devleti yönetmek değil de ayağına dolanmak siyaseti’ olabilir, hiç boşuna sallamasınlar “Cumhuriyet’in kurucu partisiyiz” diye. Siyaset koridorlarına kendini hapsetmiş, kuyruğunu kovalayan, ufku olmayan bir siyaset bu.

whatsapp-image-2024-09-03-at-06-18-40.jpeg

SAVAŞ KIRATLI’YI KAYBETTİK

1987 yılında TRT Haber Dairesi’nde staja başladığımızda Savaş abi, Daire Başkan Yardımcısı’ydı. Meslek abiliğinin nasıl yapılacağını onda gördük. Vefatına kadar da abiliği bitmedi. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi gibi meslek için ateş çemberi günlerden çıkabilmiş ustalardandı. Sığ siyaset aklıyla bu tecrübeler, kenara itildi. Sonrasında Ankara Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanı olarak korudu meslekle ilgisini, son nefesini de bu görevde verdi. Mesleğin duvarından, sağlam bir tuğlamız daha eksildi.

Allah gani gani rahmet eylesin, nur içinde yat, mekanın cennet olsun Savaş abicim. Ailesi, yakınları ve meslektaşlarına, başsağlığı ile sabır diliyoruz.

İlgili yazılar:

https://www.anadolugazete.com.tr/mansur-yavas-girmemeli-6507yy.htm

https://www.anadolugazete.com.tr/mansur-yavas-girmemeliydi-6759yy.htm

https://www.anadolugazete.com.tr/cambaz-gosterisi-31-martta-bitiyor-8004yy.htm

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İnandım Arşivi