Bir dönemin vebası: AIDS

1 Aralık Dünya AİDS Günü için yapılan farklı etkinliklerle hastalık hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Bir dönemin vebası: AIDS
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

1 Aralık Dünya AIDS Günü… Bir dönem dünyayı kasıp kavuran hastalık, Pera Film’in Dünya AIDS Günü’nde farkındalık yaratmak için başlattığı ve her yıl düzenlediği 'Buradayım!' programı gibi sanat organizasyonuyla gündeme geliyor.

BİR DÖNEMİN VEBASI: AIDS

AIDS, cinsel temas ve kan yoluyla geçen ve bir dönem çağın vebası olarak tanımlanan ölümcül bir hastalık. Ayrıca, mikrobu taşıyan hamile kadından çocuğuna da bulaşabiliyor. AIDS mikrobu, HIV adı verilen virüsten bulaşıyor. Bu virüs, vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini hasara uğratarak kişiyi yavaş yavaş ölüme mahkum ediyor.

AIDS’e yakalanan kişiler, vücutları diğer mikrop ve hastalıklarla mücadele edemediği için ölüyor. AIDS mikrobu olan herkeste hastalık belirtileri görülmüyor. Hatta bu belirtisiz süre 15 yıl gibi uzun bir zamana yayılabiliyor. Ancak bu mikrobu alan kişi belirtisi olmasa bile başkalarına bulaştırabiliyor. Mikrobu taşıyan insanların görünümü son derece normal ve sağlıklı olabiliyor. Aşırı zayıflama, halsizlik gibi belirtiler hastalığın ilerlemiş son dönemlerinde ortaya çıkıyor.

hiv1.jpg

KAPSAMLI MÜCADELE GECİKTİ

Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak, bakteri ve hastalıklara karşı savunma sistemini yok eden AIDS, önceleri 'eşcinsel hastalığı' olarak görüldü. Belki de bu yüzden, kapsamlı ve sistemli bir AIDS mücadelesi gecikti.

hiv.jpg

Özellikle sinema ve müzik dünyasının starları; Rock Hudson, Anthony Perkins ve Freddie Mercury gibi isimler, dünyanın gözleri önünde bu hastalık nedeniyle ölünce AIDS alanındaki teşhis-tedavi amaçlı araştırmalar yoğunlaştı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.