Burundan nefes almanın yeni faydası bulundu!
Nefes almayı doğru yapabiliyor muyuz? Milyonlarca insan burun yerine ağızdan nefes alıp veriyor. Doğru nefes almanın önemine yönelik açıklamalar yapan Dr. İbrahim Ersoy, burundan nefes almanın inanılmaz faydalarına dikkat çekti ve yeni bulunan faydasını açıkladı.
ÖZEL HABER: HALİL METİN
Dr. İbrahim Ersoy, burun nefesi almanın zor bir yöntem olmasına rağmen, tansiyonu düşürdüğünü ve parasempatik sistemi uyardığını belirten yeni bir araştırmayı özetledi. Araştırmada, özellikle hipertansiyon hastalarında diyastolik kan basıncının düştüğü ve burun nefesinin parasempatik sistemi, özellikle vagus sinirini uyardığı gösterilmiştir.
Dr. İbrahim Ersoy özetle şunları söyledi:
Parasempatik sistem neden önemli? Çünkü sempatik sistem adrenalin salgılatan bir sistemdir, fakat parasempatik sistem daha çok rahatlama ve dinlenmeyi sağlıyor. Hepimizin parasempatik sistemin aktivasyonuna, özellikle vagusun aktivasyonuna ihtiyacımız var. Burun nefesinin bu anlamda vagus siniri yoluyla parasempatik sistemi uyardığına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Bu yeni bir araştırma olup 20 genç yetişkin gönüllü ile gerçekleştirilmiş, ama önemli bir çalışmadır. Burundan nefes alma, ağızdan nefes almaya kıyasla daha düşük diyastolik kan basıncı ve daha iyi parasempatik sistem aktivitesi sağladığı açıklanmıştır. Araştırmacılar, bunun kardiyovasküler hastalıklarla ilgili mütevazı bir etkisi olduğunu ancak uygulanmasının çok kolay olduğu için önem verdiklerini belirtiyorlar.
PEKİ, BURUNDAN NEFES ALMANIN BAŞKA NE FAYDALARI VARDIR?
Burundan nefes almanın havayı filtrelemesi, çünkü burun kanallarında bulunan küçük tüyler ve mukus sayesinde havadaki toz ve diğer partiküller filtrelenir. Özellikle burun kıllarını kökünden koparmamanız gerekir, çünkü burada enfeksiyon olduğunda burundan beyne kadar giden enfeksiyonlara yol açabilir. Tabii bu çok nadir vakalarla gerçekleşir ama yine de dikkatli olmak gerekir. Yani burun kıllarını kesebilirsiniz ama kökünden koparmak enfeksiyona yol açabilir.
DAMARLARDA GENİŞLEME
Burundan nefes alma ayrıca havanın akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılması ve nemlendirilmesini sağlar. Soğuk ve kuru ortamlarda, özellikle kış aylarında faydalıdır. Kışın en büyük problemimiz soğuk ve kuru hava olduğu için daha çok enfeksiyona yakalanırız; bu anlamda burundan nefes alınması gerekir. Nitrik oksit üretimini artırdığı gözlenmiştir. Nitrik oksit damarları genişletmeye yardımcı olan, vücutta oksijen taşınmasını iyileştiren, bağışıklık sistemini güçlendiren ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir maddedir. Ağızdan nefes alınca nitrik oksit üretilemez, ama burundan nefes aldığımızda bu sağlanır.
ÇOÇUKLARDA İNANILMAZ ETKİYE SAHİP
Burundan nefes almak daha iyi oksijen emilimi sağlar. Kandaki karbondioksit seviyelerini artırdığına ve bunun da hemoglobinden oksijen salınımına yardımcı olduğuna inanılır. Bu konuda araştırmalar mevcut ancak net değildir. Diğer taraftan ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak, ağız solunumu kronik ağız kuruluğuna yol açabilir. Bu da diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini artırır. Ayrıca çocuklarda diş gelişimini olumsuz etkileyerek potansiyel olarak yanlış hizalanmış dişlere ve diğer ortodontik sorunlara yol açar. O yüzden burundan nefes almak önemlidir.
HORLAMALARI AZALTIR
Diyafram nefesini teşvik eder. Diyaframdan nefes almak neden önemlidir? Özellikle parasempatik aktiviteyi artırdığı için, nefes egzersizleri diyaframdan nefes almayı içerir. Burundan nefes almak daha derin diyaframdan nefes almayı teşvik eder. Bu tür nefes alma daha etkili olup stresi azaltmaya ve kalp-damar fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bir diğer güzel etkisi burundan nefes almanın uyku kalitesini artırmasıdır. Horlama ve uyku apnesi olasılığını azaltır. Uyku sırasında ağızdan nefes almak uyku kalitesini bozabilir ve daha az dinlenmiş hissederek uyanmanıza neden olur.
Ayrıca gelişmiş atletik performansa katkıda bulunur. Bazı sporcular dayanıklılıklarını ve verimliliklerini artırmak için egzersiz sırasında burunlarından nefes almak üzere antrenman yaparlar. Fiziksel efor sırasında kandaki optimum karbondioksit ve oksijen seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.