Dikkat! Çok unutuyorsanız sebebi bu olabilir

Girişimsel Nöroloji Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, unutkanlık şikayetinin Alzheimer dışında inme hastalığıyla da ilişkili olabileceğini belirtti. Özellikle kardiyovasküler risk faktörlerine sahip bireylerde unutkanlık, inme kaynaklı olabilir ve erken tanı, önleyici tedavi için kritik öneme sahiptir.

Dikkat! Çok unutuyorsanız sebebi bu olabilir
Yayınlanma:

Girişimsel Nöroloji Uzmanı Dr. Gencer, inmenin sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda ciddi bir sakatlık ve ölüm nedeni olduğunu vurguladı. İnmenin, dünya genelinde birinci sırada sakatlık ve ikinci sırada ölüm nedeni olduğunu ifade etti.

“DAMAR TIKANIKLIĞI İNMEYE YOL AÇABİLİR”

Dr. Gencer, beyin damarlarındaki tıkanıklıkların inmeye yol açabileceğini ve bu durumun genellikle şeker, tansiyon hastalıkları, sigara kullanımı ve diğer kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkili olduğunu belirtti. “Sigara kullanımı, kontrolsüz tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi etkenler, beyin damar tıkanıklığına ve dolayısıyla inme riskine neden olabilir.” dedi.

"İNME, İKİNCİ EN BÜYÜK UNUTKANLIK NEDENİ”

Dr. Gencer, inmenin unutkanlığa yol açabileceğinin altını çizdi ve “İnme geçiren hastaların yaklaşık yüzde 70’i Alzheimer benzeri unutkanlık yaşar,” diye ekledi. İnmenin, ani kol ya da bacak güçsüzlüğü, konuşma bozukluğu ve dengesizlik gibi belirtiler dışında, unutkanlık gibi daha az belirgin belirtilere de yol açabileceğini söyledi. Alzheimer’ın en sık unutkanlık nedeni olduğunu, ancak inmenin de bu listede önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Üç farklı inme türünün unutkanlık yapabileceğini açıklayan Dr. Gencer, “İnme türlerinden biri, beyin damarlarındaki küçük tıkanıklıklarla ortaya çıkan damar hastalığıdır ve bu genellikle kontrolsüz tansiyon, şeker ve kolesterol gibi faktörlerle ilişkilidir. Diğer türler arasında, şah damar tıkanıklıkları ve ilerleyici unutkanlık yapan durumlar yer alır. Bu hastalıkların doğru tedavi edilmesi hem Alzheimer benzeri unutkanlıkların hem de inmenin etkilerini azaltabilir.” dedi.

DOKTOR KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ”

Dr. Gencer, unutkanlık ve bilişsel bozukluk yaşayan hastaların inme açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. “İnme, ciddi bir sakatlık nedenidir ve unutkanlık nedeniyle hastaların bakım ihtiyacı artabilir. Bu nedenle, koruyucu önlemler alınmalı ve düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. Dr. Gencer, kardiyovasküler risk faktörlerine sahip olan kişilerin unutkanlık yaşaması durumunda inme olasılığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ve erken tanının tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.