Gluten hassasiyeti nedir?

"Gluten hassasiyeti" veya "gluten intoleransı", vücudun gluten adı verilen bir protein kompleksine karşı hassasiyet göstermesi durumunu ifade ediyor.

Gluten hassasiyeti nedir?
Yayınlanma:

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan gluten, bazı insanlar için sindirim sorunlarına, bağırsak rahatsızlıklarına veya diğer sağlık sorunlarına neden oluyor.

Gluten intoleransı olan kişiler, gluten içeren yiyecekleri tükettiklerinde sindirim sistemi semptomları yaşayabiliyor. Bu semptomlar arasında karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, bulantı ve kusma gibi belirtiler yer alıyor. Bazı insanlar için bu semptomlar hafif olabilirken, diğerlerinde oldukça şiddetli olabiliyor.

Gluten intoleransı, çölyak hastalığından farklı bir durum. Çölyak hastalığı otoimmün bir bozukluktur ve gluten tüketildiğinde ince bağırsağın zarar görmesine neden olur. Gluten intoleransında ise bağışıklık sistemi bir rol oynamaz, sadece sindirim sistemi semptomları meydana gelir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.