Kanser tanısında yapay zeka dönemi başlıyor

İstanbul Altınbaş Üniversitesinde yürütülen TÜBİTAK 1001 destekli projeyle yapay zeka sayesinde akciğer kanseri tanısının daha hızlı ve kolay yapılabileceği ortaya çıktı.

Kanser tanısında yapay zeka dönemi başlıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Altınbaş Üniversitesinde TÜBİTAK desteği ile başlatılan bir projede akciğer kanserinin daha hızlı ve güvenilir şekilde tanı konulması için yapay zeka teknolojileri kullanılmaya başlandı.

"Sarkopeni, Yeni Nesil Enflamasyon Belirteçleri ve PET/BT Anatomik-Metabolik Biyobelirteçler Aracılığıyla Makine Öğrenmesi ile Akciğer Kanseri Tanısının Tahmin Edilmesi" başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinin yürütücüsü olan Doç. Dr. Handan Tanyıldızı Kökkülünk, akciğer kanserinin erken tanısını desteklemeyi hedeflediklerini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

AKCİĞER KANSERİ YAPAK ZEKÂ İLE TESPİT EDİLEBİLECEK

Kökkülünk, “Şu anda proje çalışmasında hastalara sadece klinik rutinde uygulanan kan tahlili, PET/CT görüntüleme gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar sonucu kan tahlil sonuçlarından CRP, sedimentasyon gibi enflamasyon belirteçleri elde edilmekte, PET/CT görüntüleme sonuçlarından standardize tutulum değeri, metabolik tümör hacmi gibi veriler hesaplanmaktadır. Diğer yandan, girişimsel olmayan tekniklerden fizyoterapi testleri aracılığıyla hastaların kas kütlesi belirlenmektedir. Elde edilen tüm veriler kayıt altına alınarak makine öğrenmesi basamağında kullanılmak üzere işlenmektedir.” dedi.

Akciğer kanseri teşhis ve tedavisindeki bu yenilikçi yaklaşımın, erken tanı sayesinde hastaların yaşam kalitesini artırması ve sağlık sistemlerine büyük fayda sağlamasının beklendiğini anlatan Doç. Dr. Kökkülünk, "Proje ile yüksek doğrulukla akciğer kanseri tanısını tahmin edebilen makine öğrenmesi modelinin, sonraki aşamalarda kliniğe entegrasyonu sağlanacaktır. Bu sayede, sisteme verileri dahil olan hastanın akciğer kanseri tanısı taşıdığı hekim değerlendirmesinden önce belirlenmiş olacak ve hekimlerin iş yükü azalacaktır. Bu yenilikçi yaklaşımla birlikte, sağlık sektöründe daha etkin ve hızlı bir teşhis süreci hayata geçirilecektir." diye konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.