Doç. Dr. Ocak: Kulak temizleme çöpleri işitme kaybına yol açabiliyor
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, kulak çöpü kullanımının, kulağın doğal temizlenme sürecine zarar vererek tıkanıklığa ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Kulaklık takmanın zararları nelerdir, zararı en aza indirmek için neler yapılmalı?
KULAK KENDİ KENDİNİ TEMİZLER
Doç. Dr. Emre Ocak, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda, kulakların aslında kendi kendini temizleyen organlar olduğunu söyledi. Kulağın dış kulak yolunun, tıpkı deri gibi, doğal bir yenilenme sürecine sahip olduğunu ve kulak temizliği için dış müdahaleye gerek olmadığını vurguladı. Ancak, kulak çöpü kullanan kişilerin, kulağındaki kiri temizlediklerini zannettiğini belirten Ocak, bu çubukların çoğu zaman kiri kulak yoluna doğru ittiğini ifade etti.
Ocak, kulak çöpünün kulağa zarar verdiğini ve kulağın doğal temizlenme sürecini engellediğini söyledi:
"Yazın güneşe çıktığımızda cildimiz nasıl soyulup yenileniyorsa, dış kulak yolu da kendi kendini temizleyebilir. Kulak çöpü kullanan kişiler, kulağını temizlediklerini zannetse de, aslında kirin büyük kısmını içeride itmiş olurlar. Kulak, dışarıdan gelen bu müdahale ile kendini temizlemeye çalışırken, kir birikerek tıkanıklığa yol açar."
CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR
Doç. Dr. Ocak, kulak çöpü kullanımının kulağa ciddi zararlar verebileceğini belirtti. Özellikle, kulak çöpünün fazla içeriye itilmesinin dış kulak yolunu kanatabileceğini ve bu durumun enfeksiyonlara neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, kulak zarına zarar vererek işitme kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu. Ocak, kulak çöpü kullanımını kesinlikle önermediğini vurguladı ve kulak tıkanıklığı olan kişilere, bu durumu bir kulak burun boğaz uzmanına danışarak çözmelerini önerdi.
Kulaklık kullanımı işitme kaybı riskini artırıyor
"KULAK İÇİNE HİÇBİR CİSİM SOKMAYIN"
Ocak, kulak tıkanıklığı hissi yaşayan kişilerin, hiçbir şekilde iğne veya benzeri cisimleri kulağına sokmamaları gerektiğini belirtti:
"Bazı hastalar, toplu iğne gibi cisimleri kulaklarına sokmaya çalışıyor. Bunları kesinlikle yapmayın. Kulak tıkanıklığı varsa, en doğru yaklaşım bir uzmanla görüşmektir."
Sonuç olarak, kulak çöpü kullanımı, kulağın doğal temizlenme sürecine zarar verirken, işitme kayıpları ve enfeksiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kulak sağlığını korumak için uzman önerileri doğrultusunda hareket etmek büyük önem taşıyor.
#Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak:
— anadolugazete.com.tr (@anadolu_gazete) November 26, 2024
"Kulak temizleme çöplerinin kullanımı işitme kayıplarına yol açabiliyor" pic.twitter.com/ss8gkQJVGt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.