Yeni düzenleme tartışmaları: Aile hekimleri hacamat ve akupunktur yapabilecek!
Sağlık sistemine ilişkin kapsamlı bir düzenleme gündemde. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi ve geleneksel tedavi yöntemlerinin sigorta kapsamına alınması gibi yenilikler dikkat çekerken, aile hekimliği sistemiyle ilgili değişiklikler de tartışma yarattı.
NTV'de yer alan habere göre, yeni yasa teklifi kapsamında aile hekimine başvurmadan hastaneye gidenlerden katkı payı alınacak. Ayrıca aile hekimlerinin bazı raporları ücretli hale gelecek.
GELENEKSEL TEDAVİLER SİGORTA KAPSAMINDA
Hacamat, akupunktur gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sigorta kapsamına alınacak. Bu hizmetleri sunmak isteyen aile hekimlerinin ise sertifika alması gerekecek. Sertifika sahibi aile hekimleri, mesai saatleri dışında ücret karşılığında bu tedavileri uygulayabilecek. Ancak hekimler, bu uygulamaları yapabilecek uzman sayısının yetersizliğine dikkat çekiyor.
AİLE HEKİMİ ATLAMANIN BEDELİ: KATKI PAYI
Düzenlemede, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla, aile hekimine başvurmadan doğrudan hastaneye giden vatandaşlardan katkı payı alınması öngörülüyor. Bu durumun hasta davranışlarını yönlendirmesi beklenirken, Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, bu değişikliğin sağlıkta şiddeti artırabileceği uyarısında bulundu. Yıldırım, mevcut yoğunluğun üzerine çıkacak ek yüklerin planlanmadan uygulanmasının sorun yaratabileceğini vurguladı.
ÜCRETLİ SAĞLIK RAPORLARI GELİYOR
Yasa teklifinin yasalaşması durumunda, aile hekimlerinin verdiği bazı sağlık raporları artık ücretli olacak. Dr. Yıldırım, bu uygulamanın raporların bilirkişi niteliğinde olması nedeniyle makul bir adım olduğunu ifade etti.
TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Yeni düzenleme, geleneksel tedavilerin sağlık sistemine entegrasyonu ve sağlık hizmetlerine erişimdeki kısıtlamalar açısından bir denge kurmayı amaçlıyor. Ancak, uygulamanın sağlık çalışanlarına ek yük getireceği ve hasta-hekim ilişkisini zora sokabileceği endişesi hakim. Düzenlemenin detaylarının netleşmesiyle birlikte kamuoyundaki tartışmaların daha da yoğunlaşması bekleniyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.