Siroz nedir? Siroz belirtileri nelerdir? Siroz sebepleri ve tedavisi

Siroz hastalığı ölümcül sebepler doğurması sebebiyle sağlığı tehdit eden önemli hastalıklar arasında yer alıyor. Erken teşhisin kritik olduğu bu hastalıkta karaciğerin işlevini yitirecek duruma gelmesi durumunda organ nakli kaçınılmaz hale geliyor.

Siroz nedir? Siroz belirtileri nelerdir? Siroz sebepleri ve tedavisi
Yayınlanma:

Siroz hastalığı ölümcül sebepler doğurması sebebiyle sağlığı tehdit eden önemli hastalıklar arasında yer alıyor. Erken teşhisin kritik olduğu bu hastalıkta karaciğerin işlevini yitirecek duruma gelmesi durumunda organ nakli kaçınılmaz hale geliyor. Peki, tam olarak siroz nedir? Siroz belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

SİROZ NEDİR?

Siroz, geç evre bir karaciğer hastalığıdır. Öncelikle kronik alkolizm, viral hepatit, yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), otoimmün hastalıklar veya belirli genetik durumlar gibi çeşitli faktörlerden oluşan uzun vadeli karaciğer hasarı sebebiyet verir. Karaciğer hasar gördüğü zaman yara dokusu oluşturarak kendini onarmak için çabalar Zaman geçtikçe ve hasar devam ettikçe, yara dokusu sağlıklı karaciğer hücrelerinin yerini alarak karaciğerin normal fonksiyonlarını yitirmesine sebep olur. Bu hastalık süreci, karaciğerdeki kan akışını bozar ve karaciğerin vücuda giren besinleri, hormonları, ilaçları, toksinleri ve diğer maddeleri işleme yeteneğini kaybetmesine sebep olur.

SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Hastalık ilerledikçe semptomlar arasında yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı, sarılık (cildin ve gözlerin sararması), kaşıntı, karında sıvı birikmesi (asit), bacaklarda ve ayak bileklerinde şişlik (ödem) yer alıyor. Vücudun kolay morarması veya kanama ve zihinsel karışıklık da belirtiler arasında yer alıyor. İleri seviyelerde siroz, karaciğer yetmezliği, portal hipertansiyon, karaciğer kanseri ve birçok başka sağlık sorunu gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara sebep olabilir. Siroz genel olarak tıbbi öykü, fizik muayene, kan testleri, görüntüleme çalışmaları (ultrason, BT taraması veya MRI gibi) ve bazen karaciğer dokusunun küçük bir örneğinin mikroskop altında incelendiği karaciğer biyopsisinin bir kombinasyonu ile teşhis konulur.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavi, altında yatan sebebi yönetmeye, daha çok karaciğer hasarını önlemeye ve komplikasyonları ele almaya yönelir. Kesin olan bir duruma bağlı olarak, tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişimleri (alkolden kaçınmak gibi), antiviral ilaçlar, bağışıklık bastırıcılar, semptomları yönetmek için ilaçlar ve ciddi vakalarda karaciğer nakli yer alır. Sirozun çok ciddi bir hastalık olduğunu ve erken teşhis ve müdahalenin sonuçları büyük ölçüde değiştirebileceğini bilmek oldukça önemlidir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.