Türkiye’de her 100 kişiden 60’ı antidepresan kullanıyor

Antidepresan kullanımının her geçen gün arttığını ve yaygınlaştığını belirten Eczacı Dilara Dilsiz, bu konuda halkın bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de her 100 kişiden 60’ı antidepresan kullanıyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Son yıllarda antidepresan kullananların sayısında artış meydana geldi. Sağlık Bakanlığının 2021 tarihinde yayımladığı ‘Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na’ göre, Türkiye’de antidepresan kullanımı 2010’da yüzde 33 iken, 2021’de yüzde 53’e ulaştı. Bu sayı 2024 yılına gelindiğinde ise yüzde 60’lara kadar yaklaşmış olduğu görülüyor. Kullanım sebeplerinin içerisinde; toplumsal olaylar, kaygı bozukluğu, depresyon gibi sorunların yer aldığını bildiren Eczacı Dilara Dilsiz, konuyla ilgili olarak anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

‘KULLANIMI ARTTI’

Son zamanlarda antidepresan kullananların sayısında artış yaşandığını belirten Dilsiz, “Antidepresan kullanımı arttı. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Kaygı, moral bozukluğu, depresyon, toplumsal olaylar gibi birçok unsuru sayabiliriz.” dedi.

deprasan.jpg

DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI”

Bilinçsiz antidepresan kullanımına dikkat çeken Dilsiz, şu ifadelere yer verdi: “Doktor kontrolünde ve reçetesi olmayan antidepresanı hastalarımıza vermiyoruz. Örneğin gençlerde ‘bir arkadaşım bana bu ilacı tavsiye etti bir tane alabilir miyim?’ şeklinde taleplerde bulunuyorlar. Elbette bizlerde yardımcı olmuyoruz. Ayrıca bazı ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Onlardan bir tanesi de antidepresandır. Özellikle yaşlı hastaların tedavi sürecine katkısı olsun diye düzenli olarak alınması önem taşıyor.”

Antidepresanın yan etkilerine de değinen Dilsiz, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Antidepresanın en bilindik yan etkisi uyku problemidir. Tabii bu kişiden kişiye göre de değişebiliyor. Bazı insanlarda daha çok uykusuzluğa yol açarken bazılarında ise daha çok uykuya sebep oluyor. Aynı zamanda da kilo problemine de neden oluyor.”

deprasan2.jpg

“DÜZENSİZ KULLANIMDA BAĞIMLILIK YAPABİLİR”

Antidepresanın düzensiz kullanımında çoğu ilaç gibi bağımlılık yapabileceğini hatırlatan Dilara Dilsiz, “Psikotrop antidepresan bölümündeki ilaçlar bağımlılık yapabilir. Yanlış doz kullanımı, doktor kontrolünde olmayan ilaç alımı bağımlılığa neden olabilir. Kontrolsüz hiçbir ilaç tavsiye etmiyoruz en düşük Ağrı kesiciden en yüksek etkiye kadar.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.