Uzmanlar kurban kesecek vatandaşları uyardı: ''Eti sıcakken buzluğa koymayın!''
Kurban Bayramı yaklaşıyor ve vatandaşlar, kurbanlıklarının kesimi sonrasında etleri nasıl muhafaza edeceklerini araştırıyor. Ankara'da 30 yılı aşkın süredir kasaplık yapan Bülent Gürbüz, kurban etlerinin doğru şekilde saklanması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Gürbüz, "Sıcakken dondurucuya konulan et mutlaka bozulur, yeşerir ve kokar" dedi.
Ankara'da yıllardır kasaplık yapan Bülent Gürbüz, kurban kesimi sonrasında etlerin yaz sıcağında muhafaza edilmesinin zorluklarına dikkat çekerek, "Kurban etinin kesim yapılan yerden vatandaşların evlerine kadar taşınma sürecinde birçok riskle karşı karşıya kalınabiliyor. Vatandaş kurbanını kesiyor ve bir saat içerisinde evine götürünceye kadar eti bozuyor. Bu kurbanı birçok kişi yeme şansı dahi bulamıyor ve çöpe atmak zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.
ETLERİN SERİN VE GÖLGE BİR ORTAMDA PARÇALANMASI GEREKİYOR
Kasap Bülent Gürbüz, etlerin güneşin altında parçalanmasının yapılmaması gereken en büyük hatalardan biri olduğunu belirterek, "Etin parçalanacağı ortam gölge ve mümkünse serin bir yer olmalıdır. Birçok insan güneşin altında et parçalıyor ve bu çok yanlış" dedi.
ETLERİN HAVA ALAN BİR ORTAMDA TAŞINMASI GEREKİYOR
Gürbüz, etlerin plastik kovalara ve poşetlere istiflenmemesi gerektiğini de vurguladı: "Henüz et bakteriler ve hücreler canlı. Kesilmiş et 24 saat içinde dinlenmeli ki kendini çekmiş olsun. Ancak kurbanda bu imkân olmadığı için eti mutlaka havalandırmak gerekiyor. Hava alan bir ortamda taşımak gerekiyor."
"KANI EMİLECEK ŞEKİLDE DİNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"
Gürbüz, kurban etinin kesildikten sonra mutlaka serin bir ortamda yayılmış şekilde durması gerektiğini söyleyerek, "Etleri geniş bir alana yaymalılar. Etler birbirinin üzerine basmayacak şekilde yayılmalı. Eti kıymalık, haşlamalık ve kuşbaşılık olarak kademe kademe ayırdıktan sonra en az 5-6 saat dolaba girmeden önce hava alan bir serin ortamda dinlenmesi gerekiyor. Ondan sonra dolaba koyma aşamasına geçilmelidir" dedi. Gürbüz, sıcak havalarda dışarıda et bekletmenin zorluklarına dikkat çekerek, "En az 5-6 saat serin bir ortamda, altına ve üstüne bez sererek, kanını ve suyunu emecek şekilde dinlendirilmesi gerekiyor. Ondan sonra dolaba koyma aşamasına geçilebilir." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.